Utakat, temetőket, egyházi közösségi tereket, óvodaudvarokat és játszótereket újíthat meg számos település megyénkben. Az 5 ezer lélekszám alatti községekbe összesen 638 millió 731 ezer forint érkezik a Magyar falu programban.

Hat területen kaptak támogatást a kistelepülésekről pályázó önkormányzatok és egyházközségek a héten a Magyar falu programban. Kihirdették ugyanis az egyházi és önkormányzati temetők, az óvodai játszóudvarok vagy községi játszóterek, az önkormányzati tulajdonú utak, hidak és kerékpárutak, valamint az egyházi közösségi terek felújítását célzó pályázatok nyerteseit. Emellett döntöttek arról is, hogy mely egyházközség kapjon forrást közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzéshez, bértámogatáshoz. A döntésekkel összesen 638 millió 731 ezer forint érkezik Csongrád-Csanádba.

Egyházi közösségi teret Balástyán, Kiszomboron, Ópusztaszeren és Üllésen fejleszthetnek. Az egyházi közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzéshez vagy bértámogatáshoz a nagymágocsi, a tiszaszigeti és a ruzsai római katolikus közösség, a deszki és a zsombói görögkatolikus egyház, valamint a magyarcsanádi református közösség kap forrást.

A Paduai Szent Antal Katolikus Templomot üllésen jelenleg is újítják. Fotó: Üllési Plébánia

A legnépszerűbb pályázati felhívás ezúttal is az útfejlesztés volt, megyénkből 22 önkormányzat járt sikerrel. Így Apátfalva, Árpádhalom, Bordány, Csanytelek, Derekegyház, Deszk, Dóc, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Forráskút, Kiszombor, Klárafalva, Magyarcsanád, Nagylak, Nagymágocs, Nagytőke, Ópusztaszer, Szegvár, Székkutas, Újszentiván és Zákányszék renoválhatja útjait.

– A támogatásból nyolc utca kap mart aszfaltot, valamint hatvan kátyút tudunk megszüntetni. Örülünk, hogy sikerrel jártunk, hiszen saját forrásból ezeket a munkálatokat nem tudnánk elvégezni – nyilatkozta lapunknak Király László, Deszk polgármestere.

Hozzátette, az önkormányzati temetőben is beruházás lesz, hiszen a programban 1 millió 286 ezer forintot kaptak urnafalépítésre. A településvezető megjegyezte, mozgalmas nyaruk lesz, hiszen elkezdődött a bölcsőde építése uniós és kormányzati támogatással, sőt a napokban 300 millió forintot nyertek pályázaton a csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére is.

De nemcsak Deszk kapott pénzt temetőjének korszerűsítésére, hanem az árpádhalmi, a baksi, az eperjesi, a felgyői, a kiszombori, a nagylaki, a nagymágocsi, az ópusztaszeri és a tiszaszigeti önkormányzat, valamint a csanyteleki, a csengelei, a földeáki és a röszkei egyházközség is sikeresen pályázott.

Mindemellett pedig az óvodai játszóudvar vagy községi játszótér felújítását célzó kiíráson is jól szerepeltek az 5 ezer lélekszám alatti településeink. Ambrózfalva, Árpádhalom, Baks, Eperjes, Ferencszállás, Nagymágocs, Óföldeák, Pusztaszer, Tiszasziget és Zsombó is a nyertesek közt van.

– 15-16 évvel ezelőtt épült meg a játszóterünk az óvoda mellett. Az évek során megrongálódtak a játékok, valamint már vannak hiányzó elemek is, ezért ezeknek a javítását és pótlását szükséges elvégeznünk. A mászóvár annyira rossz állapotban van, hogy renoválni már nem lehet, ezért a támogatásból egy teljesen újat vásárolunk – mondta el kérdésünkre Jani János, Ferencszállás polgármestere.

Az önkormányzatok és az egyházközségek mellett a nyertes falusi civil szervezeteket is kihirdették, országosan 1490-en kaptak ingatlan-, jármű- vagy eszközvásárlásra, valamint rendezvényszervezésre támogatást.

Forrás: delmagyar.hu