Mórahalom városa amikor létrehozta a Kolo Szerb Kulturális Központot, egyúttal arról is döntött, hogy a határrégió gazdasági, kulturális és társadalmi kapcsolatainak általános erősítésén túl minden évben kiemelt figyelmet szán egy konkrét szerbiai településnek.

A “Balkán Kulcsa” egy olyan szimbolikus erejű cím, mely lehetőséget biztosít az adott évben egy többszintű bemutatkozásra Mórahalmon és a homokháti térségben. 2021-ben a “Balkán Kulcsát” Szabadka Városa kapta meg egy gálaműsor keretében július 8-án.

Idén Szabadka kapta meg egy évre a „Balkán Kulcsát” Mórahalomtól. A homokháti város a határmenti együttélés és jószomszédi kapcsolatok elkötelezett támogatójaként, 2019 óta minden év július 8-án ünnepli Szerbia Napját.

Szabadka polgármestere átveszi a „Balkán Kulcsát”.

E kiemelt jelentőségű alkalomhoz kapcsolódóan a város egy vándorkulcs adományozásával kíván minden évben egy szerbiai települést támogatni, s bemutatkozási lehetőséget biztosítani számára a homokháti térségben. A „Balkán Kulcsa” birtokosa egy esztendőn keresztül kulturális, gazdasági, társadalmi és hitéleti értékeinek Mórahalmon történő bemutatásával erősíti a nemzeteink közötti kapcsolatot.

A jelképes kulcsot július 8-án adták át a Koloban. Az eseményen jelen volt Őexc. Ivan Todorov Szerb Köztársaság budapesti nagykövete, Nemesi Pál kormánybiztos, Stevan Bakić Szabadka Város polgármestere, Simo Salapura Nagybecskerek Város polgármestere és Nógrádi Zoltán Mórahalom Város polgármestere. A gálaműsor kulturális főszereplője pedig a Szabadkai Filharmónia művészei voltak, akik játékukkal mintegy megnyitották az utat más helybéli művészeti csoportok előtt Mórahalmon.