Lenyűgöző tájak, virágözön a szivárvány minden színében, madarak az udvaron, groteszk arcok, akvarell-impressziók, balatoni vitorlások. És ez csak töredéke azoknak a témáknak, amelyeket ecsettel vetettek vászonra, majd állítottak ki az Ásotthalmi Művelődési Házban. A Falunk festői elnevezésű tárlatra több, mint húsz kezdő, amatőr vagy profi művész adta be munkáit. Papp Renáta polgármester kalauzolt bennünket a teremben, amelynek falain alig fértek el a képek.

 – Számunkra is meglepetés volt, hogy ilyen sokan jelentkeztek, és ennek nagyon örülünk. Ritka kincs, hogy egy kis településen ennyien festenek. Vannak, akiket már ismertünk, de akadtak olyanok is, akikre most rácsodálkoztunk. Az egészen kicsiktől az idősekig minden korosztályból hoztak alkotásokat.

 A falunaphoz kapcsolódó kiállítás ötlete nem új keletű, korábban iskola-és házasságtörténeti, vagy egyéb kézműves tárlat is volt már a művelődési házban, most pedig a festők mutathatták meg magukat.

 – A megnyitón találkozhattak, beszélgethettek egymással az alkotók, már ott látszott, hogy igény van a folytatásra, hiszen inspiráló számukra a másik munkája. Alakul egy még formálódó művészeti közösség, egy művésztelep lehetősége.

Szerencsés – Fekete Rita amatőr festőművész. Képein leginkább a természet, a virágok, az állatok jelennek meg.

– Minden évszakot megfestettem már, leginkább akrillal dolgozom, de próbálkozom az akvarellel is. Nem tanultam soha, illetve korábban két festőfoglalkozáson vettem részt, itt Ásotthalmon. Leginkább az interneten lévő oktató videókból tanulok. Általában lefényképezem a tájat, arról festem meg a képet. De előfordult, hogy kinéztem a házunk ablakán, és a téli tájban eszegető madarakat vetettem vászonra.

Rita terve az, hogy miután megtanult állat-és emberportrékat festeni, önálló kiállításon mutathassa meg képeit.

Lány gyöngy fülbevalóval – Jan Vermeer van Delft holland festő műve azonnal szemet szúr a terembe lépve. A híres kép természetesen másolat, Zsirosné Kiss Erzsébet keltette életre. Ő egészen más megfontolásból alkot, mint Rita, nem a benyomásait, érzéseit rajzolja meg, hanem úgynevezett vezetett festés technikával dolgozik.

„Interneten rendelem a vásznat, amin már rajta van a festmény alapja megrajzolva, ezt nekem kell kiszínezni, megadott kódok alapján. Egy szám egy színt jelöl. Tulajdonképpen másolom az eredeti művet. Pár éve, amikor elkezdtem festeni, csupán egy kis „énidő”-re  vágytam, számomra ez azóta is kikapcsolódás, feltöltődés.

A Falunk festői kiállítás szeptember végéig látogatható.