A 49 fős lengyel rendőr és határőr kontingens október 29-éig saját egyenruhájában és felszerelésében látja el feladatait. (MTI)

Megkezdték szolgálatukat  a 49 fős lengyel rendőr és határőr kontingens tagjai a Csongrád  megyei szerb határszakaszon – tapasztalta a helyszínen az MTI  tudósítója kedden.
1280
A V4 tagállamok határrendészeti együttműködésének keretében  szeptember 18-án 25 rendőr és 24 határőr érkezett  Magyarországra, feladatuk a határátkelőhelyek közötti ideiglenes  biztonsági határzárral biztosított zöld határ őrzése, gyalogos,  gépkocsizó járőrszolgálat és figyelő szolgálat ellátása.  A lengyelek október 29-éig saját egyenruhájukban és  felszerelésükkel látják el feladataikat, munkájukat terepjárók és  kézi hőkamerák segítik. Intézkedési jogosultságukat – amelyre  vonatkozóan a magyar jogszabályokat kell alkalmazniuk – magyar  rendőr felügyelete mellett gyakorolhatják.

A magyar hatóságoknak a lengyel határőrök tavaly november  elejétől egy hónapon át már segítettek a schengeni határ védelmében.