A mórahalmi lakosok – határ menti településként – testközelből élték meg a migrációs hullámot. Erről, valamint a település kulturális életéről beszélgettünk a Rádió 7 Napraforgó magazinjában Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom polgármesterével.

Kettő évvel ezelőtt kezdődtek el azok a folyamatok, melyek egyre gyorsuló ütemben odáig jutottak, hogy a tavalyi nyár folyamán, Mórahalmon, már naponta négyezer illegális bevándorló haladt át. Ezek a folyamatok a kerítés építésével folyamatosan ellenőrizhetővé váltak és lassulni kezdtek, de az akkor átélt történések az óta sem törlődtek ki az ott élők emlékezetéből.

nz-r7_2

„Mi mórahalmiként nehezen viseltük el ezeket a folyamatokat, amiket az elmúlt évben átéltünk. Azt szeretnénk kérni a választópolgároktól, hogy legyenek tekintettel a határmentén élőkre. Hiszen ha a kvóta politikai létjogosultságot kap – és valóban rá lehet erőltetni a tagállamokra, hogy befogadjanak olyan közösségek tagjait, akiknek Európában való belépésük ellenőrizetlen és nem tudjuk valójában, hogy mik a szándékaik az itteni letelepedéssel – az egy meghívó levél.  Meghívó azoknak az embereknek, akik most várakoznak, hogy elindulhassanak Észak-Afrikából, vagy éppen a Közel Keletről. Ha ez így lesz, akkor mi ismét átjáró házzá válunk, nekünk ismét fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mit tudunk kezdeni saját szülőföldünkön. Ne kelljen nekünk ezt újból megtenni, mi ugyanolyan normális életet szeretnénk élni, mint bárki más. Segítsenek, hogy ezt a kvótát mi magyarok el tudjuk utasítani és biztos vagyok benne, hogy ezt követni fogja a többi nemzet is” – osztotta meg érzéseit a témában Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

nz-r7

A kulturális élet tekintetében a polgármester elmondta: komoly turisztikai kapacitásokkal bír a település, és ez a kulturális életre is kihívást jelent, hiszen minden hétvégén, vagy éppen jelentősebb turisztikai időszakban eseményekkel kell színessé tenni az életet, hogy a turistákat megtartsák és visszahozzák. „Ide tartozik az előadó művészet, színházi és színpadi produkciók, könnyűzenei komolyzenei koncertek, valamint magunk által létrehozott termékként a szabadtéri színpad, a lovas színház. Emellett a hagyományőrző programok is sokat számítanak, illetve a határ mentiség által a szerb és a magyar kultúra is hatással van egymásra” – mondta el Nógrádi Zoltán.

Forrás: promenad.hu