Már az új kollégiumukat is kinőtték a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola diákjai, ezért egy ideiglenes épületet bocsátottak a rendelkezésükre. Remélhetőleg 2021 őszére elkészül az iskola modern, minden igényt kielégítő 150 férőhelyes kollégiuma.

– Bár még csak egy tanév áll mögöttünk, de észrevehető, hogy minden tekintetben egyre népszerűbb a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája – mondta tavaly szeptemberben Angyalné Kovács Anikó, az intézmény vezetője. Azóta az új kollégiumot is kinőtték, ezért egy ideiglenes épületet is használnak.

A kis Garabonciás

– Úgy indultunk, hogy volt egy legfeljebb húsz fő befogadására alkalmas épület, ahol el tudtuk helyezni a kollégistákat. Mire 2019 márciusában elkészült Garabonciás elnevezéssel az új 33 férőhelyes kollégium, nyilvánvalóvá vált, hogy így sem elég a hely. Tizennyolc kollégistával indultunk, jött az új évfolyam, amelyben 32-en voltak. Végül szeptemberben összesen 50-en költöztek be, ami azt jelenti, hogy nemcsak a Garabonciást, hanem az önkormányzattól visszakapott korábbi, kisebb épületet is újra belaktuk – magyarázta az intézményvezető.

Ideiglenes megoldás

A régi épületből fiú kollégium lett, az újból lány. A megoldás csak erre a tanévre elég. Angyalné úgy látja, hogy éves szinten 30-35 kollégista várható, ha a mostani tendencia folytatódik.

Az önkormányzat úgy segít, hogy folyamatban van a Röszkei úton lévő, eddig nem használt, úgynevezett inkubátorház átalakítása ideiglenes kollégiummá. Ez legfeljebb 50 diák befogadására lesz alkalmas.

– Tele van a Garabonciás és megtelik ez az új épület is. Jelen pillanatban ennek a felújítása elindult. Amikor ezt is elhagyjuk egy szép napon, akkor át lehet alakítani apartmanokká, amelyek kiadhatók, és a nálunk tanuló turisztikai tagozatos diákok számára tanhotelként működik majd tovább – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Tervezik az új épületet

Az átmeneti megoldások után az intézményt érintő legfontosabb és legújabb beruházás egy teljesen új, 150 fős kollégium lesz. Ez ki tudja majd szolgálni az iskola igényeit.

– A tervezés előrehaladott állapotban van, apró egyeztetések zajlanak csak, például hová kerüljön kamera, merre nyíljon az ajtó. A Kölcsey utcában épül majd fel, ugyanott, ahol a Garabonciás áll, csak kicsit kijjebb. Reményeink szerint 2021 őszére elkészül majd a minden igényt kielégítő, 150 férőhelyes kollégium – fogalmazott Angyalné Kovács Anikó.

Forrás: delmagyar.hu