Szerbia és az ortodox egyház február 15-én ünnepli a Julianus-naptár szerinti gyertyaszentelőt, amely az államiság, valamint a katonaság napja az országban. E jeles nap alkalmából különböző programokkal várják a Kolo Szerb Kulturális Központba az érdeklődőket.

Február 14. péntek, 17.00 – Kiállításmegnyitó és dokumentumfilm vetítés

Todor Manojlovic nagybecskereki költő, művészettörténész, drámaíró, kritikus életművét reprezentáló kiállítás nyílik Központban. Manojlovic a 20. század első felének sokoldalú művésze volt. Magyarországon kevesen ismerik a nevét, a kiállítással az a szervezők célja, hogy a magyar közönség elé tárja Manojlovic sokrétű életművét.

A megnyitó után bemutatásra kerül Dragisa Brasovan 20. századi modern építész életét prezentáló dokumentumfilm. Brasovan munkái megtalálhatók Nagybecskerekben, Belgrádban, Barcelonában. Ezután Dr. Slavko Zupanski szerb politikus Emlékház katalógusának bemutatója következik. A rendezvény során Milena Radovic gordonkaművész koncertjét is hallhatják a résztvevők.

Február 15. szombat, 17.30- “Sretenje” istentisztelet és a Danilo Kis Alapítvány Éjszakai köd című előadásának bemutatója

A Kolo Szerb Kulturális Központ Életadó Forrás Kápolnájában istentiszteletre kerül sor “Sretenje” ünnep alkalmából. Ezután bemutatásra kerül az „Éjszaka és köd” című előadás, amelyet Danilo Kis, nemzetközileg is elismert magyar-zsidó és szerb származású költő, író műve alapján Vladimir Grbic rendezett. Az előadás szerb nyelven folyik magyar felirattal. Utána ünnepi fogadásra várja a vendégeket.