Eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatását követően aláírták a zákányszéki Termelői Piac építésére vonatkozó kivitelezői szerződést. Az építési munkákat a Bodrogi Bau Kft. fogja elvégezni, és a tervek szerint jövő év közepére megtörténhet az épület átadása.

Zákányszék önkormányzata, valamint az építkezés beruházója, a Bodrogi Bau Kft. október 2-án írta alá azt a szerződést, mellyel hivatalosan is megkezdődik az új piac építése. Az építés helyszíne a Petőfi Sándor és Ifjúság utca sarka.

A településen jelenleg is működik egy kisebb, átmeneti piac, azonban ezzel a beruházással a faluvezetés szélesíteni akarja, valamint szabályozottabbá szeretné tenni ezt a szolgáltatást. A jövő nyárra elkészülő piac megfelelően felszerelt lesz, ráadásul több piaci napot is tartanak majd egy héten.

A leendő piac látványterve

Zákányszék polgármestere, Matuszka Antal elmondta, hogy hosszú időbe telt, mire eljutottak a mai napig, azonban a vállalkozói szerződés aláírásával a célegyenesbe értek, s már csak a megvalósítás van háta.  Hozzátette, hogy a zárt épületben üzlethelyiségek fognak majd egymáshoz kapcsolódni, de lesz egy nyitott, klasszikus piaci terület is, ahol majd asztalok kerülnek elhelyezésre. További üzleteket is csatolnak az épülethez. A jelenlegi keret két ilyen üzlet kialakítását tette lehetővé, de a jövőben a vállalkozók további helyiségek nyitására pályázhatnak. Ami az árut illeti, egyelőre a helyben előállított termékek kerülnek majd forgalomba.

Bodrogi Ferenc, a Bodrogi Bau Kft. ügyvezető igazgatója szerint Zákányszék már régóta vár arra, hogy elindulhasson ez az építkezés. A kivitelező egyébként éppen a közelmúltban – a nyár végén, adott át egy hasonló beruházást Makón.

A szerződés aláírásával a gyakorlatban is megkezdődött az építkezés

A szerződés aláírásával a gyakorlatban is kezdetét vette az építkezés. Az első két hét kevésbé lesz látványos ebből a szempontból, hiszen az anyagok megrendelése zajlik, s majd ezután kezdődik az alapozás és a talpgerendák lefektetése. Az idei év tervei között szerepel a falazott szerkezet, a födém és a koszorúgerenda elkészítése, illetve már a 2020-as előkészületek is megkezdődnek. Jövőre tetőszerkezeti elemek kerülnek a központba.

A tél befolyásolhatja a munkavégzés gyorsaságát, de amennyiben alkalmas lesz az időjárás a munka állandó jelleggel fog folyni, így májusra mindenképp elkészül az új piac. A munkavégzés tervezett ideje hétfőtől szombatig 6:30 és 17:00 közé tehető. Az illetékesek a lakosok türelmét és megértését kérik az esetlegesen felmerülő kellemetlenségekért.

A beruházás az Európai Unió támogatásával, közel 90 millió Ft támogatási összegből valósul meg.