A Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) a Szegedi Tudományegyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályával együttműködve 2016-ban határozta el, hogy felméri a megyében található defibrillátor-készülékek számát. Ennek keretében önkéntesen lehetett regisztrálni azon szervezeteknek, intézményeknek, ahol található ilyen életmenő eszköz. A felmérést összesítve a CSMKH weboldalán lehet megtekinteni, ahol térkép mutatja, hogy pontosan hol találhatóak defibrillátorok. Jelenleg 72 ilyen készülék található a megyében, melyhez a Kormányhivatal most még kilencet vásárolt és helyezett üzembe. A kilenc defibrillátor a megye hét járásának minden kormányablakába kikerült. A mórahalmi kormányablakba is üzembe helyeztek már egy ilyen félautomata defibrillátort, mellyel sürgősségi betegellátás keretében életek menthetők meg – mondta Dr. Szántó Mária hivatalvezető.

defib3

Magyarországon évente körülbelül 30 ezer ember veszti életét hirtelen szívleállás következtében, ami napi 60-70 ilyen esetet jelent. Ezt szeretné csökkenteni a Kormányhivatal az egyetemmel együttműködésben, hiszen az esetek harmada nyilvános helyeken történik. Hirtelen szívleállás esetén a legnagyobb jelentősége az első öt percnek van, ezért fontos a kihelyezett készülékek szakszerű használata. A Mórahalmi Járási Hivatal vezetője elmondta, a mórahalmi kormányablakban havonta több mint 4 ezer ember fordul meg, így nagyon megnyugtató az új defibrillátor-készülék jelenléte. Az életmentő eszköz használatát a jelentkező kormányablak szakügyintézőknek egy rövid tanfolyam keretein belül tanították meg szakemberek, hogy vészhelyzet esetén hatékony és gyors lehessen a segítségnyújtás.

defib1

Szántó Mária szerint azon túl, hogy a kormányablakban egy közigazgatási szolgáltatást nyújtanak, a nem várt eseményekre is fel kell készülniük, ezért nagyon hasznosnak tartja a defibrillátor kihelyezését.