Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye falugondnokságot működtető településeinek polgármesterei, jegyzői, intézményvezetői, falu- és tanyagondnokai találkoztak Zsanán, a művelődési házban. A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete itt szervezte soron következő falugondnoki találkozóját. A résztvevőket Visnyei Miklós polgármester köszöntötte és bemutatta a települést.

37278905_2041180562572705_5190486578719358976_o
Az elnöki asztalnál Zsana polgármestere, Visnyei Miklós, Csörszné Zelenák Katalin (áll), a Falugondnokok Duna-Tizsa Közi Egyesületének vezetője és Bálint László ásotthalmi tanyagondnok, az Egyesület elnökségi tagja.

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete “Falugondnokok határok nélkül” című projektjében egy kutatást valósítanak meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együtt a tanya- és falugondnokok szerepével kapcsolatban. A hiánypótló kutatás jelentőségét, és a fenntartóknak és tanyagondnokoknak készített kérdőívet Schwarcz Gyöngyi, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője mutatta be. Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete ügyvezetője a szervezet programjait ismertette.

37275236_2041181642572597_8353624086919774208_o

Falu- és tanyagondnoki szolgálatok országos átfogó kutatása

A szolgáltatás elmúlt 28 évét felölelő hiánypótló kutatás készül a hazai és a határon túli szolgálatok bevonásával. A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete “Falugondnokok határok nélkül” című projektjében egy kutatást valósítanak meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együtt a tanya- és falugondnokok szerepével kapcsolatban. Ebben a témában tartottak szakmai műhelyfoglalkozást Szentkirályon is. A szakmai műhely címe „A falu- és tanyagondnokságban a különféle szolgáltatások megléte és hiánya. A falu- és tanyagondnokság finanszírozási kérdései”. A műhelyfoglalkozás során a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete tanya- és falugondnokokkal, polgármesterekkel, jegyzőkkel, intézményvezetőkkel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársaival, valamint Tóth Mártával, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Bács-Kiskun megyei területi felelősével közösen megvitatták a tanya- és falugondnokság feladataiban bekövetkezett lehetséges változások, és a szolgálatok finanszírozásának kérdéskörét.