Újabb innovációt indítottak Zákányszéken „Zöldebb és Boldogabb” óvodák címmel. Liebhaber Gáborné, a helyi Manó-Kert Óvoda vezetője  pályázatában arra vállalkozott, hogy négy óvoda összefogásával jó gyakorlatokat gyűjtsenek, ezzel is segítve a még nem zöld óvodákat a sikeres pályázásban, valamint a szakmai, módszertani ismeretek megosztásában. A konferenciát Matuszka Antal polgármester nyitotta meg. Arról beszélt, hogy bár mindig messzebbre, különleges helyekre vágyunk, a térségünkben is számos apró csoda létezik. Gyakran észre se vesszük, hogy éppen letaposunk egy ritka, csak erre a környékre jellemző növényt. Hogy ez ne így legyen, abban fontos szerepet játszanak a hasonló projektek.

A rendezvényen megjelent Fehérné Bodó Anikó, a Csongrád-Csanád Vármegyei Zöld Óvodák koordinátora is, aki elmondta, megyei szinten harminc fölötti a zöld óvodák száma, az ő munkájukat igyekeznek összefogni, segíteni.

– Célunk, hogy minél több zöld óvoda legyen, és ezt a szemléletet a gyerekeken keresztül a családoknak is át tudjuk adni. Például a fenntarthatóságot vagy a környezetvédelmet.

2006-ban lehetett beadni az első zöld óvoda pályázatot, ebben a megye az úttörők között volt.

– Három évente ismétlődik a  ciklus, lehet másodszorra, harmadszorra is zöld egy intézmény, végső cél pedig az örökös zöld óvodává válás. Egyre változatosabb, színesebb tevékenységeket mutatunk a  gyerekeknek, az óvodapedagógusok egyre jártasabbak a témában, és a hálózat  kiépítése is fejlődik. Szerencsére az intézmények abszolút partnerek ebben.

A Liebhaber Gáborné által vezetett óvoda másodszorra lett „zöld”. A szakember a konferencián többek között arról tartott előadást, hogyan válhat egy intézmény azzá.

– Ezen a fórumon azoknak szeretnénk ismereteket, tapasztalatokat átadni, akik még nem feltétlenül ismerik a rendszert. Helyzetelemzés formájában az intézményközi munkacsoport tagjai bemutatják, hol tartanak jelenleg a munkájukban. Nagyon fontosnak tartom az óvodai és az azon kívüli élet rendszeresebb, szorosabb egymáshoz kapcsolódását. Próbálunk visszatérni a gyökereinkhez, felfedezni, megtalálni azokat, hagyományokat kialakítani  és átörökíteni. Ebben a  modern világban kicsit visszaszállni a földre. A gyerekek szeretik ezeket az új kezdeményezéseket, nagyon aktívak, élvezik minden pillanatát.

Ahogy az óvodavezető fogalmaz, ennek a törekvésnek sosincs vége, hiszen az újabb generációk, az újonnan belépő gyerekek gyakran itt találkoznak először a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal. A pedagógusok pedig azon dolgoznak, hogy ez az életük szerves részévé váljon.