A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 2021. június 4-én, Trianon 101-edik és a megye névváltoztatásának első évfordulójára hirdette meg a „Csongrád-Csanád Megye Tortája” versenyt.

A verseny első fordulóját az idén 15. alkalommal megrendezett Magyarország Tortája verseny már jól bevált tematikája alapján bonyolították le, mely az első ilyen verseny a megyék történetében. A nevező cukrászoktól olyan új, kreatív alkotásokat vártak, melyekben a Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei kapnak főszerepet.

A versenyre kilenc nevezés érkezett, köztük egy homokháti érdekeltségű is. Őszibarackkal ízesített tortát nevezett a versenyre a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola csapata, egyedüli iskolai nevezőként. A nevezett tortákhoz igen kreatív fantázianév párosult: Makói túrós lepény torta a makói Gyöngy Cukrászdától, Almárium torta a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászdától, Ízös hecsedli és homoki kabakos a szintén vásárhelyi Szőke Cukrászdából, Aranyhomok Monka Meseboltjából, Szegedről, Csanád Vezér Csemegéje a szegedi Virág Cukrászdától, Szőregi harmónia a szegedi Ezermese sütiműhelyből és Hagymás álom a makói Papp Cukrászdától.

„Homokháti barackos” a mórahalmi szakképző cukrásztanulóitól

Mórahalom és környéke régóta híres őszibarack termelő terület. A készítőknek ez a júniustól októberig termő, ízletes, a felhasználás szempontjából sokoldalú, sokak által kedvelt gyümölcs a kedvencük.  Ezért esett a választásuk az őszibarackra, valamint az őszibarack legközelebbi rokonára a mandulára. A torta alapja egy mandulaliszttel készült daquise, erre kerül egy őszibarack konfit, aminek a savasságát a homoktövis adja, ezen egy pörkölt mandulás, habbá vert tejszín infúzió. Ezt fogja körbe az őszibarackos, tejszínhabos lazítással készült mascarponés mousse.

Aranyhomok Monka Meseboltjából zákányszéki és röszkei alapanyagokkal

A torta látványában, színeiben harmonikus, ízeiben kiegyensúlyozottan vannak jelen az édes és a gyümölcsösen savas ízjegyek – mondja a készítő. Az Aranyhomok név utal egyrészt a torta színeire, a benne lévő egyik fő összetevőre, a homoktövisre, és az annak életet adó, megyénkre is jellemző alföldi homokos talajra is. A homoktövist kiegészítendő régiónkra jellemző összetevőként az édesnemes pirospaprika a másik fontos alapanyag. Színeik jól harmonizálnak egymással, és a mindenki által jól ismert fűszerpaprika különleges élmény így édességbe komponálva. Mindezeket egy mézes vaníliás tejszínkrémmel és fehércsoki ganache-sal rétegezte a torta megálmodója, melyek egy roppanós, mandulàs habcsók-lapot ölelnek közre. Igazi “napsugaras” torta a végeredmény, a sárgás-narancsos nyári árnyalatok arra is utalnak, hogy megyénkben a legmagasabb a napsütéses órák száma hazánkban.

Nóll-Uhrner Mónika tortájáról még azt is elárulta: fontos volt számára, hogy helyi kistermelőktől vásárolt alapanyagokat is használjon a tortában, így esett választása kisteleki homoktövisre, zákányszéki paprikára és röszkei mézre.

Homoki Kabakos Hódmezővásárhelyről

A torta fő alapanyaga és egyben névadója egy saját termesztésű nagydobosi sütőtök, mely a piskótában kapott helyet – mondja desszertjéről az alkotó, Horváth Vivien. Ha már tök, a tökmag a tortában lévő ganache hozzávalója. A ganache-sal megkent piskóták karamellizált fehércsokoládé mousse-szal vannak rétegezve, ami enyhén narancsos-virágos esszenciát kapott, akárcsak egy indián nyári naplemente íze.

Csanád Vezér Csemegéje ásotthalmi batátából

A szegedi Virág Cukrászda „kreálmányának” egyik alapanyaga az Ásotthalmon termelt batáta, a szentesi meggy, a tökmag, mogyoró és a sütőtök. A felhasznált alapanyagok akár a honfoglaló törzsek rendelkezésére is állhattak, áldásos ízüket élvezhették őseink is, nem véletlenül telepedtek le megyénk földi javakkal dúsan áldott földjén – írja bemutatkozójában Gyuris László. A torta nevét Csanád Vezér Nemzetségősünk inspirálta, melynek nevét megyénk is viseli.

Hagymás álom Makóról

A makói cukrászda számára egyértelmű volt a hagyma megjelenítése a nevezett tortában, ezért gondoltak a hagymalekvárra. Erre az alapanyagra építették a torta további elemeit. Az alapja egy brownie piskóta, melyen egy belga tejcsokoládéból készült mousse található. A torta belsejében pedig egy hagymalekváros és egy meggyboros zselé réteget helyeztek el. Az alapanyagokat a megyében található városok, falvak termelőitől szerezték be. A torta megálmodója és készítője Lawal-Papp Zsófia.

Négy torta jutott tovább

Az első forduló zsűrizése illusztris helyszínen, a Szegedi Dóm Látogatóközpont Konferencia termében zajlott, ahol a felszolgálást a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola diákjai végezték.

Az első fordulóban az anonim módon a szakmai és társadalmi zsűri kiválasztotta a tovább jutó négy tortát. A második fordulóba jutott tortákat ABC sorrendben közöljük.

  • Aranyhomok Készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja Szeged
  • Csanád Vezér Csemegéje Készítette Gyuris László Virág Cukrászda Szeged
  • Hagymás álom Készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda Makó
  • Homoki Kabakos Készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda Hódmezővásárhely

A zsűri tagjai szakértő szemmel értékelték a tortákat, illetve javaslatot tettek a készítőknek módosításokra. A benevezett cukrászoknak ezek után volt lehetőségük konzultálni a zsűri tagjaival, így szakértő véleményt és esetenként javaslatot kaptak a nyersanyagok még jobb felhasználására, a technológia csiszolására, ezzel is jobbá formálva a pályaműveket.

A négy tovább juttatott torta készítőjének 2022. március 17-én a második fordulóban a zsűri előtt, élőmunkával kell majd elkészíteniük a tortákat, ahol ellenőrizni fogják a technológiát, és a receptek pontos betartását is. A második forduló helyszínét a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola biztosítja gyakorlati tantermében.

A nagyközönség 2022. március 30-án az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban tartandó ünnepségen ismerheti meg a Csongrád-Csanád Megye tortája győztesét, ahol kóstolásra is lesz lehetőség.