A két év szünet után újrainduló Vesd bele magad! Programot 2011-ben indította el a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA. Fővédnöke: Dr. Nagy István agrárminiszter.

A program részeként kisiskolás gyerekek, lehetőség szerint alsó tagozatosok és családjaik kapnak ingyenes vetőmagokat, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a termést a család felhasználja, elfogyassza. A program további célja, hogy a gyermek a kertészkedés közben a szabad levegőn lehessen, mozogjon, valamint értéket hozzon létre, mely sikerélményt nyújt majd neki.

Kilenc zöldség vetőmagját tartalmazza az ingyenesen igényelhető csomag: saláta, hónapos retek, sárgarépa, cukkini, cékla, zöldborsó, csemegekukorica, paradicsom és vöröshagyma. Ezekből a magokból hozzávetőleg harminc négyzetméter alapterületű kiskertet lehet létrehozni.

A vetőmagokhoz készül egy elektronikusan letölthető termesztési segédlet és kiskertész napló. Ezen túl növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő segít a gyerekeknek, a családoknak, hogy a növények esetleges betegségei vagy károkozói ellen védekezni tudjanak. A program weboldalára az aktuális teendőkről rendszeresen kerülnek fel írások, segédletek, cikkek. Így a kiskertészek nem maradnak szakmai támogatás nélkül.

Mennyibe kerül?

A Vesd bele magad! program ingyenes. Sem a vetőmagokért sem a kapcsolódó szaktanácsadásért nem kell a résztvevő családoknak fizetni.

A szervezők azonban szeretnék nyomon követni, hogy jól hasznosulnak a vetőmagok. Így azt kérik minden résztvevő családtól, hogy április–augusztus között havonta egy alkalommal legalább két fényképet küldjenek a kertről és a kertészkedő gyermekről. E mellé kérnek még egy rövid, de legalább 250 karakterből álló beszámolót arról, mi történt a kiskertben, milyen élményei voltak a gyermeknek.

Hogyan lehet jelentkezni a programra?

Ki kell tölteni egy on-line jelentkezési űrlapot itt: https://agrya.hu/csongrad-megye-vesd-bele-magad-program-jelentkezesi-urlap. Plusz a pályázó gyerekeknek kell készíteni egy rajzot vagy kézzel írt fogalmazást a „A zöldségek a barátaink” címhez kapcsolódóan. Az elkészült rajzot vagy fogalmazást be kell szkennelni vagy le kell fényképezni és el kell küldeni e-mailben. A programba 6–12 éves korú gyerekek és családjuk jelentkezését várják! Egy család egy vetőmag csomagot igényelhet. Ha a családból legalább három 6–12 éves gyermek jelentkezik a programra, akkor az adott család igényelhet egy további, tehát összesen két vetőmag csomagot. Ebben az esetben azonban a családtól legalább három különböző gyermek által készített rajzot vagy kézzel írt fogalmazást kérnek a szervezők.

Fontos, hogy a jelentkezők figyelmesen olvassák át a pályázati felhívást ami itt elérhető:

https://dxpvcgy88gl35.cloudfront.net/sites/default/files/downloads/vbm_felhivas_2019_orszagos.pdf 

Kell-e sietni a jelentkezéssel?

Egy kicsit igen. 2019. év kísérleti év, így csak korlátozott számú jelentkezést fogadnak. Országosan 1000 vetőmag csomagot osztanak ki a szervezők.

Honnan tudom, hogy elfogytak-e már a csomagok?

Amíg a Programmal kapcsolatos jelentkezési lap elérhető az agrya.hu címen, addig van még kiosztható vetőmag csomag. Ha annyi jelentkezés érkezik, hogy várhatóan elfogynak a csomagok, akkor a weboldalról is lekerül a jelentkezési űrlap.

A pályázati döntés időpontja

Legkésőbb március 8. Az érintetteket a döntésről a jelentkezési űrlapon megadott kapcsolati e-mail címen közvetlenül értesíti az AGRYA.

Vetőmagcsomagok kiszállítása

Március 20-áig. A nyertesek a vetőmagokat tartalmazó csomagokat postai kiszállítással kapják meg a pályázati űrlapon megadott levelezési címükre.

További információk:
Telefonon munkanapokon 9-17 óra között a 06302304810-es számon
E-mailben: vbm@agyra.hu