Ötvenöt éve az Üllési Önkéntes Tűzoltó-egyesület tűzoltóparancsnoka a 78 esztendős Sziládi Zoltán, aki néhány emlékezetes esetet idézett fel a jubileum alkalmával.

– Ahogy leszereltem 1963-ban, azonnal beálltam önkéntes tűzoltónak. Rendőr akartam lenni, de arról lebeszéltek a testvéreim. A község területén és a környékén keletkezett kisebb-nagyobb tüzeket oltottuk – kezdett mesélni a 78 éves Sziládi Zoltán. A géplakatos nyugdíjas 55 éve az Üllési Önkéntes Tűzoltó-egyesület tűzoltóparancsnoka.

– Ahová mi kivonultunk, ott eloltottuk a tüzet hamarabb, mint hogy kiértek volna a hivatásosok Szegedről. Egyszer, úgy egy évtizede a helyi önkormányzatot is felgyújtották. Na, azt is mi ketten oltottuk el a barátommal – mesélte az üllési önkéntes tűzoltó. Az önkéntesek egy hét köbméter űrtartalmú kocsival oltottak.

– Saját magunk tanultuk meg az oltáshoz szükséges dolgokat, és sokat gyakorlatoztunk. Számos versenyen is részt vettünk, ahonnan mindig elhoztuk az első vagy második díjat – mesélte a nyugdíjas, akinek elismerései jelenleg a Déryné Kulturális Központban tekinthetők meg. A most is törzsőrmesteri rangban szolgáló önkéntes tűzoltó a kedvünkért felidézte néhány emlékezetesebb vonulását.

– Pont itt, szemben egy nagy Volga gyúlt ki a garázsban. Már égett az egész kocsi, de a tulajdonosa ki akarta szedni az autóban lévő fontos iratokat. Nagyon csúnyán megégett mindkét karja.

Kapkodás volt nagyon, égett, mint a borzadalom. Pizsamában mentettem a szomszédot, majd én vittem kocsival a mentő elé. A garázst és az autót nem tudtuk megmenteni, de a házra legalább nem terjedtek át a lángok – mesélte.

Sziládi Zoltán csak azt nehezményezi, hogy a hivatásos tűzoltók részéről sajnos elmaradt az elismerés. – Egyszer Ruzsán égett egy hatalmas tűz, 24 órán át oltottuk az erdőtüzet. Borzasztó látvány volt, ahogy égtek azok a hatalmas fák. Később kiderült, szándékos gyújtogatás történt.

Arra is emlékszem, hogy egy idős német férfinak, aki a kutyájával élt itt, a gyönyörű piros autója égett porig. Nem lehetett megmenteni, mindenhová nem tudtunk eljutni. Amikor egy csúnya villám belecsapott egy házba a megyehatáron, a bálból mentünk oltani traktorral. Akkor még nem volt más járművünk. Sok értéket, a bútorokat is meg tudtunk menteni, épp kihúztuk, mire összeomlott a ház – folytatta a nyugalmazott önkéntes tűzoltóparancsnok.

Forrás: delmagyar.hu