1936 óta önálló egyházközség az öttömösi, ahol kettős ünnepre készülnek június végén, amikor arra is emlékeznek, hogy Székely János szombathelyi megyés püspök két évvel ezelőtt újraszentelte a Kisboldogasszony-templomot. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében kőkeresztet is állítanak az épület előtt.

Negyela Zoltánnal, Öttömös plébánosával egy rövid törté­neti kitekintővel kezdtük a be­­szélgetést az egyházközség önállóságának 85. jubileuma alkalmából. 1836-ban Szeged városa Öttömöst elcseréli Újszegedért a kamaránál. Először Szeged-Alsóközpont filiája, majd 1936-ban megszervezik a lelkészséget. Temploma 1937-ben épül. 2003-ig oldallagosan Ruzsa, majd a plébános halála után 2003–2004 között a pusztamérgesi plébános látja el, 2004-ben visszakerül Ruzsához.

2019-ben pályázatoknak és a helyi hívek nagylelkű adományának köszönhetően a templom teljes belső tere megújult és átalakult. A plébános kérésére Székely János szombathelyi megyés püspök végezte el a templomszentelés ünnepi liturgiáját. A szentmise végén Boldog Brenner János-ereklyével ajándékozta meg a templomot, amelyet ünnepélyes körmenetben helyeztek el. A felszentelést szabadtéri szentmise követte.

Fotó: Kuklis István

Családias ünneplés

– Az ünneplés a két évforduló miatt fontos számunkra. A két évvel ezelőtti újraszentelés év­­fordulóján, június 30-án emlékezünk majd meg az egyházközség önállóságának 85. évfordulójáról is.

Ilyenkor nemcsak az adományozókat, hanem az egész falut meg szoktam hívni, mint egy család a családban, családias rendezvény lesz, a hívek hozzák az ennivalót, amit otthon készítettek.

Dobó István polgármesterrel egyeztettem, sörsátrakat állítunk a templom mögött, így ünneplünk majd – folytatta Negyela Zoltán, a falu plébánosa.

Mise és faültetés

Az ünnepség szentmisével kezdődik, amire vendégpüspököt hívnak. A misét követően fát ültetnek a két évfordulóra em­lékezve, utána pedig egy szeretetlakomát, agapét szeretnének rendezni, amire mindenkit, nemcsak a helyieket, hanem a környező települések lakóit is szeretettel várja a plébános és az egyházközség

– Bízunk abban, hogy ad­digra az átoltottság ezt megengedi – hangsúlyozta.

Negyela Zoltán, Öttömös plébánosa megadja a módját az ünneplésnek. Archív fotó: Kuklis István

Kőkeresztet állítanak

Negyela atyának további tervei is vannak az ünneplésre.

– Amit még nagyon szeretnénk idén megvalósítani, az az, hogy a 85 éve alakult egyházközség és a két éve felszentelt templom mellett egy jelentős eseményt is szeretnénk megünnepelni, aminek idén Budapest ad helyet, ez pedig az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Mindhárom tiszteletére szeretnénk a templom elé egy kőkeresztet állítani, amibe ezeket a jelentős eseményeket véssük bele – tette hozzá.

Agapé Öttömösön

Az agapé görög eredetű szó, jelentése: szeretet, vendégség. Az első keresztények közös étkezéseit jelenti, amelyeket az egyházközséget (gyülekezetet) összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak és az úrvacsora, eucharisztia vételével fejeződtek be. Az 1. század vége előtt különválasztották, mert szokásba jött a szentségi böjt. Az agapéra így a szentmise után került sor. Magyar szóhasználatban előfordul „szeretetvendégség” formában is.

Forrás: delmagyar.hu