Hatalmas megtiszteltetés érte a Mórahalmon és környékén cselgáncsozókat és a küzdősportot kedvelőket, ugyanis a  településen vendégeskedett Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes sportolónk. A versenyző a 2020-ban átadott Molnár Franciska Judo Csarnokba látogatott, hogy edzést tartson a leendő bajnokoknak.

– Feleségemmel és két gyermekemmel jöttünk Mórahalomra, nagyon kedvesen fogadtak bennünket a hotelben, szeretünk itt lenni, voltunk már máskor is. A csarnokot azonban még nem láttam korábban, bár az alapkőletételén részt vettem. Most, ahogy beléptem a kész épületbe, tíz percig csak ámultam-bámultam. Fantasztikus lett, bármelyik fővárosi egyesület megirigyelhetné.  Ez egy nagy lehetőség a déli régiónak, biztos vagyok benne, hogy jó versenyzők születnek majd itt.

A most 28 éves Krisztián nagyon szép  eredményekkel büszkélkedhet, az olimpiai bronz mellett számos világ – és Európa- bajnokságon szerzett érmet, Magyarországon pedig számolatlanul nyerte az aranyakat. Sikerei nyomán még többen kezdtek cselgáncsozni, egyre nő a judosok száma hazánkban is.

– A cselgáncs az egész világon a legnépszerűbb küzdősport, sok gyereket azért íratnak be, mert itt megtanulnak esni, így például ha biciklivel borulnak, nem törik össze magukat, vagy lányok esetében az önvédelem is fontos szempont lehet. Ahogy látom, itt, a Homokhátságon szeretik a judot, sokan jöttek el az edzésre is, amit most tartok nekik. Lesz bemelegítés, egy kis technikai rész,  utána pedig küzdelem-életre halálra. Azzal lehet ugyanis a legjobban fejlődni.

A 2024-es párizsi olimpia a következő szakmai kihívás Krisztián számára, ekkor 30 éves lesz. Ezt célozta meg élsportolói karrierje végének. Mi pedig alig várjuk, hogy ismét szurkolhassunk neki.

Az olimpikon látogatását Csiszár Dániel, a Mórahalmi Judo SE elnöke szervezte meg. A meghívás nem új keletű, csak a bajnok most tudott eljönni.

– Nagyon örülünk, hogy végre itt van Krisztián, úgy gondolom, motiváló a gyerekeknek az a siker, amit elért, látják a kis sportolóink, meddig el lehet jutni kitartó, kemény munkával. Ma nem csak a mi csapatunk van itt, csütörtökönként egyébként is el szoktak jönni ide a csarnokba a környékbeli egyesületek tagjai, úgy 8-10 helyről, a határon túlról is. Ilyenkor közös tréninget tartunk. A mai napon nagyjából százan leszünk, Krisztián ennyi gyereknek tart edzést.

És hogy mitől ilyen népszerű itt, Mórahalom környékén a cselgáncs? A 2014-es klubalapítás híre gyorsan terjedt, egyre többen jöttek edzésre, a helyi iskola pszichológusai pedig azzal népszerűsítették a  sportágat,  hogy fejleszti  a koordinációs képességet, segít a fegyelem és a figyelem megtartásában. És persze jó a társaság is.

Csiszár Csenge pillanatnyilag a legeredményesebb mórahalmi versenyző,  ifi-korosztályos válogatott kerettag.  Dániel 16 éves lánya sok versenyt nyert már hazánkban, külföldi bajnokságokra is jár.  2014 óta űzi a sportot, először heti 3 alkalommal járt edzésre, ma már heti hétszer. Édesapja és Miskolczi Lotti segíti a felkészülésben. És bár még nagyon fiatal, besegít az óvodások tréningezésébe is. Természetesen nem hagyta ki az edzést az olimpikonnal.

Ösztönösen választottam ezt a  sportot, nyilván édesapám hatására, de hogy meddig jutok el, az csak tőlem függ. Egy ilyen sikeres sportoló, mint Krisztián, jó példa lehet előttünk. Most úgy érzem, egész életemben szeretnék cselgáncsozni, még akkor is, ha lesz egy „civil” állásom. Edzősködni fogok, ameddig csak lehet.