Január 17-én Mórahalmon sajtótájékoztatót tartott Nógrádi Zoltán polgármester a mórahalmi járás valamint a Kistelek, Domaszék, Szatymaz és Újszentiván településeken történő önálló hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztéséről.  A szükséges európai uniós és hazai támogatások már rendelkezésre állnak a megvalósításhoz. A projekt 2,5 milliárd forintból a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciuma által jön létre. A program már 2018 decemberében elindult, befejezése pedig két év múlva várható.

Nógrádi elmondta, hogy a térség kiválik a szegedi hulladékgazdálkodási rendszerből, és létrehoz egy önálló fejlesztési és működtetési programot. Ennek több fókuszpontja lesz: egyrészt a hulladék begyűjtésével kapcsolatos infrastruktúra, valamint a szállítópark bővül ki, illetve olyan előkezelőrendszerek létrehozása a cél, melyek segítségével a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás az európai uniós normatíváknak megfelelnek.

Vannak újdonságok is a fejlesztési programban. Például a tanyai ellátás érdekében speciális eszközöket vásárolnak, hiszen a tanyás térség a hozzátartozó úthálózattal egyedi logisztikai feltételeket igényel. Továbbá, újrahasznosítási központokat építenek fel, mely az egyes háztartásokból kiselejtezett, de másoknak hasznossá váló dolgok gazdacseréjét segíti elő. Emellett gépjármű-beállókat hoznak létre, illetve komoly feltételeket biztosítanak a térségben jelentkező nagy mennyiségű zöldhulladék begyűjtésére.

A pályázati program egyik alappillére a lakossági szemléletformálás és ismeretterjesztés is, hiszen a civilek együttműködése nélkül nem érhető el például a csomagolási hulladékok 90 %-os szelektív visszagyűjtése, mely a fejlesztés egyik fő célkitűzése. Ezért lakossági fórumokon keresztül a polgárok közvetlen tájékoztatásával igyekeznek a hulladék válogatásának és szelektivitásának feltételein javítani. Szeretnék tudatosítani az itt élőkben, hogy a hulladék megfelelő kezelése nem csak a környezetük, hanem személyes érdekeiket is szolgálhatja.