2019-ben is további fejlesztések várhatók Zsombón

1322

Számos kisebb-nagyobb beruházás történt Zsombó nagyközségben is az elmúlt évben. Gyuris Zsolt polgármester elmondta, hogy főleg az apróbb pályázatok voltak azok, amelyek 2018-ban meg is valósultak.  Ide tartozik négy tanyafejlesztési és egy örökségvédelmi pályázat. A nagyobb fejlesztések igencsak elhúzódnak, mivel  sok adminisztrációs munkával járnak, továbbá a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Zsombó komoly forráshiányba került  amiatt, hogy a hosszú elbírálási időszak közben az építőiparban árrobbanás történt. Ezért minden projekthez hiányzik még valamennyi pénzforrás. Ezeket részben önerőből tudja biztosítani az önkormányzat, de valószínűleg hitelfelvételre is rákényszerülnek majd.  Azonban, mivel mindezek a beruházások nagyon fontosak a település életében, mindenképp végigviszik a fejlesztéseket.

A megvalósult pályázatok között volt a Királyszéki Iskolának a fejlesztése. Az épület kettős funkcióval bír: oktatási intézmény és szálláshely  is. A tavalyi évben többek között egy tusoló- és öltözőrészleggel bővült, valamint az épület mellett kialakítottak egy strandfoci pályát.

A tanyagondnoki szolgálat megújításán túl már másodízben sikeresen telepítettek szigetüzemű közvilágítást a faluba.  Jelenleg mintegy 20 ilyen típusú világítóeszközzel rendelkeznek. Ez napelemmel és saját akkumulátorral működik, így nincs kötve villanyhálózathoz. Igaz, hogy már a tanyákon is majdnem mindenfelé van villanyhálózat, de erre a közvilágítás rászerelése bonyolultabb és költségesebb dolog.

Néhány évvel ezelőtt egy 1700-as években épített csőszház került az önkormányzat tulajdonába. Eddig már önerőből kicserélték a tetőt, viszont 2018-ban az Építészeti Örökségvédelmi Támogatás segítségével sikerült teljesen felújítani az objektumot.

További kisebb pályázatok által számtalan program is megvalósult Zsombó nagyközségben.

Nagyobb beruházásnak számít a nagyjából 10 éve megkezdett Szeged, valamint Forráskút felé vezető kerékpárút befejezése. Úgy tűnik, a kivitelező tudja tartani a határidőket, így nyár elejére már be is fejeződik ez a beruházás. Zsombó Nagyközség Önkormányzata Forráskút Község Önkormányzatával együtt közel 300 millió forintos európai uniós támogatás segítségével kezdett neki a 8,4 km-es útszakasz építésének. Hasonlóan még folyó beruházás a belterületi csapadék- és belvíz elvezetése. Az elvezető hálózaton kívül párhuzamosan egy víztározót is építeni kell, mely az erre szánt forrás felét felöleli. Természetesen erre is nagy szükség van, mivel a mezőgazdaságban állandó problémát jelent az öntözés.

A belterületi utak felújítására is nyert pénzt az önkormányzat. Ugyan, ennek a bevételi nagysága nem elegendő a település elavult úthálózatának teljes felújítására, mégis lépésről lépésre mindenhol megtörténik a beruházás. Minden valószínűség szerint idén megújul a gyűjtőút-hálózat, s ezt követik majd a lakóutak.

További Leader-pályázatokból a településközpontot szeretnék komfortosabbá tenni, valamint régi vágy már a falu szívében lévő parkerdő átalakítása is, melynek megtisztítása már önkormányzati pénzekből megkezdődött.   Továbbá, idén sem hagyják ki a tanyapályázatokat, következik a Modern Falvak Program, valamint egy agrárlogisztikai központ kivitelezése is a tervek között szerepel. Nagy igény lenne még egy új ravatalozó építésére is.

Általában 2-3 éves periódusban érnek be a pályázatok, de amikor végre megvalósulnak, a helyi lakosok értékelik az eredményeket – mondta Gyuris Zsolt polgármester, aki igyekszik minél többet hozzátenni a közösség minőségi életéhez.