Röszkén 2008. április 17-én nyitották meg a Paprika Múzeumot. A múzeum abból a célból jött létre, hogy emléket állítsanak a Szeged környéki paprikatermelésnek, főleg a röszkei és szentmihályi paprikatermelő családoknak.

Tíz év alatt sokan meglátogatták a múzeumot. Néhány látogatás emlékezetes volt, a Kárpát-medencéből, de még Új-Zélandról, Tasmaniából, Kaliforniából, Dél-Koreából is érkeztek látogatók. Dél-Koreából kifejezetten a múzeumban megtekinthető paprikaszárító miatt jöttek. Az új-zélandi vendég felismerte a 60 éve itt élt családjának a berendezéseit. A Gasztroangyal című tévéműsor is forgatott a múzeumban.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sokan választották a Dél-Alföldet a családi nyaralásuk helyszínéül, sokan keresték a régi emlékeket, azt a korszakot, amikor paprikafüzérek lógtak az eresz alatt. Móricz Zsigmond ezekről a házakról írta: „Valami olyan egzotikus dísz ez, hogy ennek kedvéért idegenforgalmat lehetne indítani Kalkuttától és Londontól kezdve akárhonnan, mert ez valami csodálatos specialitás.”

A szegedi paprika 2010-ben szerezte meg az európai uniós védelmet, 2016-ban bekerült a nemzeti értéktárba, hungarikum lett. Sajnos, a termőterület csökken.

A röszkei Paprika Múzeum sok szeretettel várja az érdeklődőket!

paprika-muzeumban
Molnár Anita, a Paprika Múzeum vezetője