Tavasszal indult el a Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) az EFOP 1.8.19-17 pályázati forrásából, melynek célja a mórahalmi járásban élők testi, lelki és szociális jólétének, egészségének javítása, fejlesztése. Az iroda elsődleges tevékenységei: az egészséggel kapcsolatos ismeretek bővítése, az egészséges magatartás kialakítása, az egészséget veszélyeztető ártalmak és megbetegedések megelőzése.

03_sokadalom

Júniusban a járás hat általános iskolájában a gyermekek interaktív munka során megbeszélték és gondolattérkép formájába öntötték, hogy mit tesznek nyáron azért, hogy egészségesebbek legyenek. Ezzel szerettünk volna részben hozzájárulni a gyerekek egészségneveléséhez és egészségtudatosságához. Ezúton is köszönjük szépen az intézmények együttműködését!

A Homokháti Sokadalom keretei között péntek délután SokAerobic programot szerveztünk, melyen egy kicsi, de nagyon lelkes csapat vett részt. A legfiatalabb aerobicos 9, míg a legidősebb 54 éves volt. Aznap és vasárnap a sokadalmi forgatagban vérnyomást mértünk, valamint egy kérdőív segítségével felmértük a kitöltők szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát. A szombati „Tekerjen egy turmixot!” programunk iránt olyan sokan érdeklődtek, hogy időnként hosszú perceket kellett sorban állással tölteniük a résztvevőknek. Egy biciklivel hajtott turmixgéppel tekerhetett magának gyümölcsturmixot, aki megszomjazott. Az ötletes szerkezetet Balogh Lajos készítette el, akinek hálásan köszönjük a munkáját. A kisebb gyerekeknek nem ért le a lábuk a biciklin, így több anyukáknak és apukáknak 3-4-szer is tekerniük kellett, hogy az egész család frissítőhöz juthasson. Köszönjük a gyerekeknek, hogy ilyen lelkesen ösztönözték mozgásra szüleiket!

Jelenleg három stressz-csökkentő autogén tréning csoport és egy idősek közösségben tartását, szellemi és fizikai aktivitásuk megőrzését célzó programunk zajlik. Szeptemberben indulnak a fogyás támogató, a dohányzás leszokás támogató és az újabb autogén tréning csoportjaink, amikről a következő elérhetőségeken lehet majd tájékozódni:

facebook: fb.com/efi.morahalom/

e-mail: efi.morahalom@gmail.com