A Hungarikum mozgalom keretében a különböző értéktárakba azokat az elemeket gyűjtik össze, melyek az adott közösségre jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy összetartó értékkel rendelkeznek. Az értéktárak csúcsán a Hungarikumok listája szerepel, amelybe olyan elemek kerülhetnek be, amik ránk, magyarokra jellemzőek, külföldieknek a magyarokat juttatják eszébe. Ilyenek például Puskás Ferenc életműve, a pálinka, a szikvíz és sok egyéb más értékünk. Annak eldöntése, hogy mi kerülhet bele az egyes értéktárakba, az adott értéktár bizottságának feladata, de bárki javasolhat olyan értéket, amire úgy gondolja, hogy a település lakossága büszke lehet.

Települési értéktárunkban jelenleg három olyan elem van, mely a Csongrád Megyei Értéktárba is bekerülhetett: a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum, a Mórahalmi Rózsa-rétes és a Homokháti Sokadalom, illetve közvetetten a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő is a megye gyógyvízkincsén keresztül. De nemcsak ezekre vagyunk mi itt a településen büszkék. Ha kíváncsiak rá, a http://www.morahalom.hu/ertektar oldalon megtalálhatók azok a települési értékeink, melyeket eddig a bizottság a beérkezett javaslatok alapján felvett. Ezekről a honlapon nem csak olvasni lehet, hanem kisfilmen is megnézhetők. Ugyanakkor értéktárunk interaktív módon, játékosan is megismerhető egy országosan egyedülálló és példaértékű városjáték applikáción keresztül. Akik szeretnének Mórahalmon városnéző sétát, vagy kerékpártúrát tenni, ingyenesen kihasználhatják ezt az okos eszközökön futó alkalmazást.

A városjáték egy játékos városnéző séta, illetve kerékpáros túra, ami egy mese segítségével vezet végig Mórahalom érdekességein. A gyalogos és kerékpáros kalandorok a 6, illetve 9 állomásból álló útvonal során ismertetőkkel, valamint különböző feladatokkal találkoznak, melyek megoldása után lesz lehetőségük tovább haladni. Kisgyermekes családok, játékos kedvű fiatalok és felnőttek mind-mind találhatnak érdekességeket az útvonalon.  A gyerekek a mese során találkozhatnak a semmirekellő finánccal, a három boszorkánnyal és a Nagyszéksós-tó tündéreivel, míg a nagyobbak megismerhetik a madzagvasút és a Móradomb történetét, megtudhatják mit jelent a „Kinyérváró halom”, kik voltak a „kapcabetyárok” és miről híres „Löszök úr”.

A városjáték használatához az applikáció letöltésére és az okos eszköz helymeghatározó rendszerére van csak szükség, a letöltést követően a játék offline módban, internetkapcsolat nélkül használható. Az „Aranytallérok nyomában” elnevezésű játékok ingyenesen elérhetők, használatukhoz a Miratia alkalmazást kell letölteni az App Store vagy a Google Play áruházból. Próbálják ki – és aki végigjátssza, az a Tourinform Irodában apró ajándékot és „Mórahalom ismerője” oklevelet kap.

Ugyanakkor szeretnénk buzdítani a település lakosságát, civil szervezeteit, közösségeit, hogy vegyenek részt az értékgyűjtő és megőrző munkában, bővítsük együtt a települési értéktárat!

Kérdéseikkel, javaslataikkal forduljanak hozzánk bátran, a Tourinform Irodában személyesen, a tdm@morahalom.hu e-mail címen vagy a (62) 660 710 telefonszámon készséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére.