Zákányszéken áprilistól elején jelentős fejlesztésekbe kezdenek, többek között emiatt is tartott az önkormányzat Képviselő-testülete április 12-én falugyűlést, ahol a lakosok észrevételeket, javaslatokat tehettek. A Móra-Net Tv a polgármestert, Matuszka Antalt a faluban történő fejlesztésekről kérdezte.

matuszka2

Milyen beruházások indulnak el a közeljövőben Zákányszéken?

A település legnagyobb fejlesztése az energetikai rendszerre irányul. Az óvoda, iskola és a sportcsarnok energetikai korszerűsítésére kaptuk a pályázati forrást, ami a külső szigetelések, nyílászárók cseréjét, napelemek felépítését, a fűtés korszerűsítését foglalja magában. A 200 millió Forintos pályázat nem fedezi a költségeket, így központi forrásból is kérünk támogatást. A pályázat feltételei szerint április végéig 25%-os készenléti állapotot kell elérni. Ezt a napelemek elhelyezésével elérjük. A munkák elvégzésének határideje 2018. szeptember 1.

Belterületi csapadékelvezetésre is nyertünk pályázati forrásokat. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, valószínűleg a pályázat összege nem lesz elég, központi forrásból vagy hitelből kell kifizetni a fennmaradó összeget.

A piaccal kapcsolatos pályázaton a település 90 millió Forintot nyert, most készítik elő a támogatási szerződést. Az átadás jövőre valósulhat meg. A sportcsarnok belső felújítására van még egy pályázat, ezzel festésre, burkolatcserére nyerhetünk pénzt. A település oktatási és sport létesítményei megújulnak, ez pedig vonzóvá teszi településünket.

A piac hol lesz pontosan és milyen funkciókat lát el? Hagyományos, termelői piac lesz?

A piacunk üzletház jellegű lesz, üzlethelyiségekkel. Zákányszéken működik egy szociális szövetkezet, amelynek a termékei itt kerülnek forgalmazásra. Egyelőre két nagyobb üzlethelyiség lesz. A csarnok oldalról nyitott lesz, és később az üzlethelyiségek számát tudjuk bővíteni. Akár közösségi teret, vendéglátó vagy szolgáltató egységet, pl.: fodrászatot is ki lehet majd alakítani. A piac a víztorony mögötti szabad területen kap helyet.

matuszka1

A kisebb beruházásokról se feledkezzünk meg. Mi az, ami még meg fog valósulni?

A Start Munkaprogram keretében sikerült eszközöket vásárolni útfelújításhoz, hatékonyabban tudjuk a külterületi utakat javítani a jövőben. A belterületi utakat tönkretette a tél, ezért hideg aszfaltos technológiával javítja a technikai csoport a kátyúkat. A járdákra is sor kerül a lakossággal együttműködve. Az önkormányzat biztosítja az anyagot, az ingatlan tulajdonosának a munkabért kell kifizetnie, ami 50 ezer forint.

Évek óta probléma az orvosi rendelő környékének vízelvezetése. Az engedélyt megkaptuk, csak a közútkezelő nem akar hozzájárulni ahhoz, hogy szikkasztásos módszerrel vezessük el a vizet. Ettől függetlenül bízunk benne, hogy idén sikerül erre megoldást találni. Az orvosi rendelőtől a központig megújítjuk a járdát.

A falugyűlésen milyen visszatérő kérdések vannak általában? Lehet-e tudni előre, mi fogja érdekelni a lakosságot?

Mindig van olyan, ami nem úgy alakult vagy nem valósult meg az elmúlt időszakban, ahogy terveztük, arra rá szoktak kérdezni. Most én is készülök arra, hogy kérdezzek a lakosságtól. Érdekel a véleményük és az, hogy mit szeretnének, van-e javaslatuk a közpénzek hatékonyabb felhasználására, mik azok az elképzelések, amik a lakosság számára fontosak. A településen élők érzik, mire van szükségük.