A mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolában hat évvel ezelőtt, 2014-ben indult el a robotika szakkör, melynek tagjai azóta számos elismerést söpörtek be és díjat hoztak haza a homokháti városba.

Hat éve kezdődött

– Hat évvel ezelőtt indult a szakkör, akkor még forrást kerestünk rá. Kezdetben annyit nyertünk egy pályázaton, hogy 15 kisgyerek próbált meg programozni egy robotot – idézte fel a kezdeteket Farkas Zsuzsa felkészítő tanár. Azóta olyan sikeresek, hogy már a Vajdaságból járnak át hozzájuk a robotikával ismerkedni. Az iskola könyvtárában tavaly novemberben a vajdasági Hajdújárás Petőfi Sándor Általános Iskolájából érkezett tanárokat láttak vendégül, hogy megismertessék őket a robotika szakkörön végzett tevékenységekkel.

Szumózó robotok

A RoboLéták elnevezésű csapat legutóbb a hétvégén Budapesten a Robotszumó-bajnokságon vett részt. A versenyen ott helyben kellett építeniük és programozniuk egy szumózó robotot. Bár ebben a versenyben 2018-ban magyar bajnokok lettek, most csak a kilencedik helyre volt elég lendület.

Eredményes csapatmunka

Ennél eredményesebb volt az FLL (FIRST LEGO League) regionális fordulója, amelyen a 7. és 8. osztályos robotika szakkörös gyerekekkel (Börcsök Roland, Fürtön Szabolcs, Jambrik Kristóf, Fehér Máté, Tóth Adorján) és már a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulójával, Csák Marcellel vettek részt. A gyerekek csapatmunkájának köszönhetően összesítésben a harmadik helyen végeztek.

Sikeres kutatás

A versenyen a mórahalmi diákok kutatási témának a mozgásukban és értelmükben akadályozott gyerekek mindennapjainak megkönnyítéséről tartottak előadást. Ez annyira tetszett a zsűritagoknak, hogy megkérdezték, beszéltek-e valakivel az önkormányzattól a gyerekek terveinek megvalósításáról.

Hobbi és szenvedély egyszerre

Három és fél éve, ötödik osztályos kora óta tagja a csapatnak a 8. a osztályos Fürtön Szabolcs, aki azt mondta, legózni is szeret, majd egyik rokonának távirányítós legójába szeretett bele. – Ez egyszerre hobbi és szenvedély – mondta Szabolcs.

Forrás: delmagyar.hu