Senki nem ment haza éhesen a sándorfalvi Disznótorkosról, ahol 15 csapat mérte össze a tudását sült kolbász- és töltött káposzta főzőversenyen. Civil szervezetek, cégek, baráti társaságok főztek, és a testvértelepülésről, Újszentesről is érkezett egy csapat.

Már reggel kilenckor zenekar gondoskodott a jó hangulatról: mulatós zene szólt a SZIKK-udvaron felállított sátorból A húst még ki sem osztották a harmadik sándorfalvi Disznótorkoson a főzőversenyhez, de a kolbásztöltők már az asztalokon várták a bevetést.

Fotó: Frank Yvette / delmagyar.hu

A Sándorfalvi Ipartestület fiatal versenyzői a „kötelezőkön” kívül saját szórakoztatásukra is főztek orjalevest, reggelire pedig hagymás vér sült náluk tárcsán. Kint, nyílt tűzön vegyes disznópörkölt főtt, a sátor közepén hosszú asztalon finomságokból lehetett kóstolni. Amint a hús az asztalokra került, mindenütt nekiláttak a fűszerezésnek. Az énekszó sem volt ritka munka közben, és előkerült a sütemény, a pálinka, amelyek a többi csapatnál is fontos kelléknek bizonyultak, és nem voltak restek kínálgatni a bámészkodót. A testvérfaluból érkezett nyugdíjas csapat titkos recept alapján keverte össze a kolbászba valót, ami azért íródott románul, hogy ne tudják ellesni. A receptre egyébként másutt is nagyon vigyáztak, volt, aki a kezével takarta el, persze közben nevetett. Végül kora délutánra minden csapatnál összeállt, és el is készült a mestermunka, amivel aztán a zsűrit kínálták.

A legfinomabb kolbászt idén a Sándorfalvi Őszikék Nyugdíjas Egyesület hozta össze, második lett az Algida, harmadik a Jenei Épületgépészet csapata. Töltött káposztában a Falvi Betyárok vitték el az első helyezést, a második helyet a Sándorfalvi Citerások Egyesülete, a harmadikat a Sándorfalvi Nagycsaládosok Egyesülete szerezte meg.

Forrás: delmagyar.hu