„A 2019-es évben annyi minden történt Ruzsán, hogy nagyon nehéz lenne mérleget vonni és áttekinteni, mennyi minden is vagyunk túl. Nyilvánvalóan a legeredményesebb évet tudhatjuk magunk mögött”- kezdte évértékelőjét Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

Két nagy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázat volt meghatározó Ruzsa életében: az egyik a gondozási központ és a bölcsőde megépítése. Ezek mellett még sok mindenre készültek, számos program végső stádiumba érkezett az idei évben.

A nyár végén átadták a gondozási központot. Ez egy óriási beruházás volt, mivel Ruzsán már régóta nem volt olyan fejlesztés, amely a nulláról indult volna. Ez 160 millióból egy bő év alatt valósult meg. Úgy tűnik, megfelel a céljainak és az elvárásoknak. Karácsony alkalmával egy közös ünneplést is terveznek benne mind az ott élő, mind az otthon ápolt gondozottak számára. Akár 60-70 ember befogadására is alkalmas a központ, tehát közösségi szerepe is van.

Nemcsak az idősek, hanem a legkisebbek is kaptak új épületet. Ruzsának 32 éve van bölcsődéje, szép múltra tekint vissza az intézmény. A régi épület azonban már a mai kor követelményeinek nem felelt meg, ezért úgy döntött a képviselő testület, hogy egy új helyszínen, a régi teleház épületébe alakítja ki új bölcsődéjét.  Ennek az összköltsége közel 110 millió forint volt, nagyobb önkormányzati hozzájárulással. Már a nyáron kiderült, hogy az új bölcsőde befogadó kapacitása sem lesz elegendő. Ekkor a szerencsének köszönhetően a Csongrád Megyei Önkormányzat újraosztotta a visszamaradt TOP-os forrásokat és a megmaradt pénzből kialakíthattak a legkisebbek számára egy hét férőhelyes mini bölcsődét. A polgármester reményei szerint hamarosan birtokba vehetik mindkettőt.

A polgármesteri hivatal is fokozatos felújításon ment keresztül egy belügyminisztériumi pályázat által. Az volt a cél, hogy energetikailag, és a komfortosság tekintetében restaurálják az épületet. Ezek mellett homlokzat- és padlásszigetelés is történt, valamint hűtő-fűtő klímákat helyeztek el az irodákban, napelemekkel egészítették ki a meglévő rendszert és a mosdókat is felújították.

Az egészségház belső terét is megújították. Mind a szakorvosi, mind a háziorvosi ellátás kiváló minőségű és a várakozás időszaka is komfortosabb körülmények között telik a betegek számára.

Ebben az évben a művelődési ház is megújult: rendbehozták a homlokzatot és a fűtést korszerűsítették.

Rúzsa egy európai-hírű projekttel is büszkélkedhet amit Magyarországon csak 5 település tudhat magáénak. Ez az úgynevezett LIFE Program, amely a környezettudatosságot és a környezeti hatásokra való felkészülést segíti elő. Maga a pályázat egy mintaprojekt, a vízmegtartás mikéntjét helyezi fókuszba. „Olyan megoldást valósítottunk meg, amely mintaértékű lehet mások számára is.” – magyarázta Sánta Gizella. Az ivóvízjavító program keretében keletkező dekantált vizet egy 6-700 köbméteres tóban tartják meg. Az építési munkálatok lezajlottak, a műszaki átadás is megtörtént. Már csak a parkosítás és az utcai bútorok elhelyezése várat magára. Az építés során felgyülemlett földből BMX-ezésre alkalmas terepet alakítottak ki.

Számtalan közösségi rendezvényt is megvalósított a település az elmúlt évben. Például író-olvasó találkozókat, képzéseket. Országos hírű esemény volt Ruzsán, amikor elhelyeztek Szent Faustina Nővér ereklyéjét. Ehhez nagyban hozzájárult a helyi plébános munkája. Egyébként 2018-ban már Szent II. János Pál egy ereklyéje is bekerült a ruzsai templomba. Akkor és most is jelen voltak magyarországi és lengyelországi egyházi méltóságok is.

Ruzsa egy befogadó, családbarát arculatot alakított ki az elmúlt években. A polgármester szerint egyre több pozitív visszajelzés érkezik ezzel kapcsolatban, amely azt mutatja, beért az elképzelés. Fiatalok térnek vissza Ruzsára, hogy itt alapítsanak családot, ott vannak az óvodai, iskolai és más rendezvényeken is. A közösséghez való tartozás egyre fontosabb a ruzsaiak számára.

A jövőben külterületi utak aszfaltozását és fejlesztését tervezik, de a vásárteret is modernizálják. Ezeket a pályázatokat rengeteg adminisztrációs egyeztetés kíséri, így lassan haladnak. A tavaszra viszont már egy új gépjárművel lesz gazdagabb a tanyagondnoki szolgálat, hamarosan megújul majd a kézilabdapálya és kültéri fitneszeszközöket is beszereznek.  Teniszpályájuk is lesz a ruzsaiaknak. Közösségi programokból sem lesz hiány természetesen.

A teljes beszélgetést a december 24-ei adásunkban nézhetik meg.