Nagy várakozás előzte meg az ásotthalmi határszakaszon Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Hans Peter Deskozil osztrák védelmi és sportminiszter személyes látogatását. A politikusok Hódmezővásárhelyről helikopterrel érkeztek a határ mellé, hogy először vegyék szemügyre a 2016. óta Magyarországon dolgozó osztrák kontingenst.

A határlátogatás elején Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere köszöntötte a minisztereket és háláját fejezte ki mind a magyar, mind az osztrák haderők munkájáért, mellyel védelmezik nem csak településüket, hanem egész Magyarországot.

Dr. Simicskó István kétoldalú megbeszélés keretében, a munkaterületen köszönte meg az osztrák kontingens feladatellátást és, hogy Ausztria a déli határvédelemben segíti hazánkat.

Mint ismeretes, államközi megállapodás, illetve Magyarország Kormányának döntése alapján 2016 novemberében érkezett országunkba az Osztrák Védelmi Erők kontingense, hogy elsősorban műszaki jellegű tevékenységgel támogassa a Magyar Honvédség határmenti szolgálatát. Jelenleg az osztrák műszaki állomány harmadik váltása dolgozik a határ mentén: a mintegy félszáz katona ötven technikai eszközzel építési, útépítési és szállítási feladatokat lát el az év végéig.

Az osztrák kontingens eddig részt vett a Határvédelmi Bázisok területének előkészítésében és azok megközelítési útjainak kiépítésében, valamint Kelebia, Madaras, Hercegszántó és Ásotthalom térségében egyéb, a határvédelemhez szükséges utak építésében, melyet Hans Peter Deskozil osztrák miniszter is megköszönt, és megajándékozta az osztrák állomány katonáit.

A kétoldalú miniszteri találkozó során egyeztettek a Közép-európai Védelmi Együttműködés, valamint a migrációs válsággal összefüggő aktuális kérdésekről, és a kapcsolatrendszer további fejlesztési lehetőségeiről is.