Önkormányzati intézmények energetikai fejlesztésébe fogott bele az öttömösi önkormányzat 2021-ben. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásával valósulhatott meg múlt ősszel.

Az öttömösi sportöltöző a munkálatok idején, 2021-ben.

A Belterületi Közösségi Ház, orvosi rendelő, konyha, polgármesteri hivatal és sportöltöző épülete újult meg a projekt keretein belül. Az épületek nagy része az 1970–es években épült és megfelelő források hiányában azokon érdemi fejlesztés – tisztasági festést, korszerűsítést, karbantartást nem számítva – nem történt egészen mostanáig.

A megújult polgármesteri hivatal Öttömösön.

A pályázat támogatásával az intézmények energetikai korszerűsítése valósult meg: külső hőszigetelés, nyílászáró csere és akadálymentesítés. A konyha és a hivatal esetén hőszivattyú, a sportöltözőben központi kondenzációs gázkazán elhelyezésével fűtéskorszerűsítésre is sor került. Az önkormányzati fejlesztés előtérbe helyezte a megújuló energia használatát is, ezért az orvosi rendelőre egy új napelemrendszer került.

Napelemek a háziorvosi rendelőn.

Az elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen csökkennek az épületek fenntartási költségei, valamint mérséklődik a széndioxid-kibocsátás.

Közösségi ház, Öttömös