Könnyed darabokkal, vígjátékokkal, kabaréval várja látogatóit az október végén kezdődő évadban Mórahalom befogadó színháza, az Aranyszöm Rendezvényház.

Az 1800-as évek végén a homoki gazdatársadalom már kitűnően megszervezte magát. Létrehozták a Szeged-Alsótanyai Mezőgazdasági Egyesületet, amely céljaként a város és a vidéki gazdák közötti kapcsolattartást, a társasági élet és a szórakozás biztosítását, illetve a közhasznú tevékenység támogatását jelölte meg.

Szükség volt rá

A dinamikusan fejlődő kisvárosnak szüksége volt olyan kulturális központra, mely magáénak vallhatta a hajdani elődök gondolatait, amit az alapító okirat is őriz. A város lakói 2003. szeptember 18-án vehették birtokba az 1500 négyzetméteres épületet. A rendezvényház tervezője Palánkai Tibor Ybl-díjas építész. A rendezvényház 305 fő befogadására alkalmas színháztermével, 80 fős dísz- és a 150 fős báltermével nemcsak a városi rendezvényeknek, konferenciáknak, hanem a kiállításoknak is helyet ad. Az épület névadója Móra Ferenc volt, aki egyik novellájában írja: „Homokország, …ahol az aranyszömű homok mögtermi a pipacsot, a búzavirágot és a pipitért”.

Nem kezdhetik korán

– Az ősszel kezdődő és tavaszig tartó kőszínházi előadásoknak öt éve ad helyet a rendezvényház, amely 2015 óta befogadó színházként működik. Mivel itt mezőgazdasággal foglalkoznak az emberek, ezért korán nem kezdhetünk, október vége tűnt megfelelőnek, amikor már nincs annyi munka a földeken.

Volt amikor április végén is próbáltunk előadást szervezni, de nehezen tudtuk becsábítani az embereket, mert akkor már kezdődik a munka, ezért tart nálunk az évad október végétől március közepéig – magyarázta Bóka Zita, az Aranyszöm Rendezvényház szakmai munkatársa.

Foto: delmagyar.hu

A vígjátékra van igény

A szakember elmondta, egyből látszott, hogy igény elsősorban a könnyedebb darabokra: vígjátékokra, musicalekre mutatkozik. Több utazó társulattal is együtt dolgoznak. Ebben az évadban a Veres 1 Színházzal, a Turay Ida Színházzal, Budapest független színtársulatainak egyikével, a Körúti Színházzal, a Pesti Művész Színházzal és egy Moravetz Levente produkcióval is készülnek. Az évadot október 28-án, hétfőn Varga Ferenc József és Aradi Tibor Karinthy-gyűrűs humoristák Műszaki hiba című produkciója nyitja.

Kialakult a közönség

– Hozzászoktak az emberek, hogy hétfő esténként két-három hetente színházba járnak. Kialakult egy olyan közönség, amely ezt igényli. Ők nem csak mórahalmiak, hanem a térség települései mellett Szegedről is járnak ki hozzánk színházrajongók – tette hozzá Duka Félix. Az Aranyszöm Rendezvényház igazgatója a színháztechnikáról elmondta, az intézmény rendelkezik mindazon infrastruktúrával amit egy igényes színház produkálhat. – Díszlethúzókkal, három világítási híddal, a technikával maximálisan alá tudjuk támasztani a színházi produkciók mondanivalóját – tette hozzá.

Forrás: delmagyar.hu