A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet ötödik alkalommal hirdette meg még nyáron az IT biztonsági versenyt, amelyen Újhelyi Bence, a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola tizenkettedikes diákja kitűnően szerepelt. Így tagja lehetett az európai kiberbiztonsági kihíváson Magyarországot képviselő csapatnak. A múlt héten, Bécsben megtartott versenyen úgynevezett CTF típusú feladatokat kellett megoldaniuk, mint például kódfejtés, programozás és a szerverek biztonsági hibáinak megkeresése.

A vajdasági fiatalember általános iskolásként, ötödikben kezdett el informatikával foglalkozni, majd a kiberbiztonság, biztonsági tesztelés lett a fő érdeklődési köre. Amikor eljött a továbbtanulás ideje, a mórahalmi középiskolát választotta. Bence az iskola mellett egyébként dolgozik is, egy cégnél fizetési rendszerek fejlesztésével foglalkozik.

 

Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hamar felfigyelt a tehetséges diákra, a pozitív értelemben vett megszállottságára. Amit bizonyít az is, hogy az európai kihíváson háromszor tizenkét órát kellett dolgozniuk. Mindez megérte a fáradságot, hazánk csapata ugyanis a középmezőnyben végzett, és miután először vett rész Magyarország a versenyen, ezzel elégedett is a szervező kibervédelmi intézet.

(fotók: Délmagyarország)