A Márton napjához kapcsolódó hagyományok egyre ismertebbek hazánkban, amit a legjobban az bizonyít, hogy több környező településen is megemlékeznek e jeles napról.

De mit érdemes tudni róla?

November 11-e, azaz Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, mely a régi időkben a mezőgazdasági munkák befejezését és az advent közeledtét jelentette. Ilyenkor nagy ünnepségeket rendeztek hálaképpen az idei termésért.

A hagyomány szerint ezeken a lakomákon jellemzően liba ételeket fogyasztottak, amit “Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral volt szokás leöblíteni.

A nálunk is egyre népszerűbb fáklyás felvonulás is része a megemlékezésnek, ahol a gyerekek a maguk készítette lámpásokkal illetve fáklyákkal járják az utcákat és közben Márton napi dalokat énekelnek. A néphit szerint a lámpás fénye Szent Márton emlékét őrzi és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Aki szeretné átélni a lámpás felvonulás hangulatát, annak remek lehetősége lesz rá Mórahalmon, Zákányszéken, Röszkén vagy Ásotthalmon egyéb libás programok kíséretében. 

Mórahalom

November 11-én, csütörtökön a Szent László Katolikus Általános Iskola második osztályos diákjai Szent Márton életét mutatják be a templom mellett, majd az előadás után lámpás felvonulással emlékeznek meg róla. A szervezők zsíros kenyérrel, meleg teával készülnek a vendégek számára.

Zákányszék

Márton napi rendezvényre várják az érdeklődőket november 13-án 14 órától a Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtárba. A gyerekek szórakoztatásáról a Péter és Pán gitárduó gondoskodik. A kézműveskedés kedvelői lámpást és libát alkothatnak. Természetesen nem maradhat el a lámpás felvonulás sem, mely után a Pöttöm táncházba várják a mulatni vágyó kicsiket és nagyokat. Lesznek még finomságok, bio termékek és kézműves vásár is.

Röszke

Röszke is izgalmas program helyszíne lesz az idei Márton napon. November 13-án 14 órától lehet lámpást készíteni a Dózsa György út 1. szám alatti közösségi színtéren. 16 órakor kezdődik a Ludas Matyi a Mesekocsi Színház előadásában, majd 17 órakor indul a lámpás felvonulás a Plébánia udvarába, ahol tábortűz, libazsíros kenyér és forró tea várja az érdeklődőket.