Zákányszék lakosságszerkezete a csok-nak és egyéb lakásvásárlási, lakásfelújítási állami támogatásoknak köszönhetően átrendeződött. A településre költözők száma emelkedett, és ezzel együtt megjelentek olyan más jellegű igények, amelyekkel a településnek és a testületnek foglalkoznia kell. Ennek fényében játszótereket és bölcsődét is építenek idén a faluban.

“Fiatalodik Zákányszék, ami örömteli. Pályázatot nyújtunk be bölcsődefejlesztésre, kétcsoportos bölcsődét szeretnénk építeni 2022-ben. Megnövekedett az igény játszóterekre, és meg kell mondjam, a meglévők elavultak, elhasználódtak” – mondja Matuszka Antal polgármester az évértékelőjében.

A munka már megkezdődött, a tegnapi nap folyamán például a közösségi médiát hívták segítségül a játszótérfejlesztéshez kapcsolódó ötletelés kapcsán. Két új játszótérnek keresi a helyszínt a Zákányszék Községi Önkormányzat a lakosság segítségével. Pályázatoknak köszönhetően kettő játszótér létesítésére szereztek forrást, amelyeket az elkövetkező időszakban terveznek megépíteni. Ehhez keresik az új helyszíneket a település lakosságának bevonásával. Az önkormányzat által a közösségi médiában közzétett felhívásban három helyszínt javasoltak – Piac tér, Lengyel tér és a Fitnesz park –, viszont ezen felül is lehet még más lehetőségeket hozzátenni. A javasolt helyszíneket fontossági sorrendbe téve lehet segíteni a döntést. Nem csak a helyszínben tudnak dönteni a lakosok, hanem a játékokat is lehet javasolni, amit szívesen látnának az új gyermekjátszótereken. A válaszokat Zákányszék Község közösségi média oldalán is közzé lehet tenni, ha valaki viszont szeretné megőrizni az anonimitását, a zakihirek@zakanyszek.hu e-mailcímen is le lehet adni a voksot.

Az érdeklőség igen nagy a játszóterekre, hiszen fél nap alatt 50 hozzászólás érkezett a település bejegyzésére. A jelenlegi játszótér a sportcsarnok mellett helyezkedik el, de évek óta felújításra szorul, s a gyermeklétszám növekedésével időszerűvé vált új helyszínek kialakítása – a leírt vélemények alapján a lakosság nagy örömmel és lelkesedéssel várja a beruházások megvalósulását.

A borítókép illusztráció. Forrás: pecsma.hu