A Móra-Net Tv új kezdeményezése egy körkérdés, mellyel közismert térségbeli személyeket szeretnénk kicsit közelebbről bemutatni. E néhány kérdés rövid megválaszolásával nem csak az olvasók tudhatnak meg érdekességeket és ismerhetik meg egy másik oldaláról a polgármestert vagy az igazgatót. Célunk mindezzel az is, hogy játékos formában arra késztessük a kitöltőt, hogy álljon meg néhány percre a hétköznapok monoton teendői közepette, és kerüljön közelebb önmagához.
1. Mikor írt (kézzel) utoljára képeslapot és kinek?
Talán két éve lehetett, de nem a szokványos módon íródott a képeslap. Szeretett nagymamám akkor már nagyon beteg volt, egy megszentelt Mátraverebély-Szentkút kegyhelyet ábrázoló képeslapjára írtam le egy különleges imát, amit meg akartam tanulni tőle. A képeslap soha nem került elküldésre senkinek, azóta is féltve őrzöm a lapot, az imát és a nagymamám emlékét is.
2. Mit venne 3000Ft-ból egy vasárnapi ebédhez?
Spárgát mindenképpen, mert bár drága, de nagyon szeretem. Spárgakrémlevest készítenék sült baconnal és pirított kenyérkockákkal. A második fogás olcsóbb alapanyagból készülhetne, mondjuk egy jó körömpörkölt ecetes almapaprikával, mert ezeket is nagyon szeretem. Szerintem a háromezer forintba desszertként még beleférne egy jó kis tejes pite, amit anyukámtól tanultam. Szeretem a különleges ételeket is, igyekszem elkészíteni is őket, de a hagyományos, magyaros étkek is kedvesek számomra.
3. Három kívánság az aranyhaltól.
Ötvenöt évesen az ember már nem reménykedik abban, hogy hármat kívánhat az aranyhaltól! Világéletemben abban hittem, hogy ha valamit el akar érni az ember, azért tennie kell! Sokat. Sokszor. Mindig. Hűnek kell lennie önmagához, a szeretteihez, ha olyan megbízatása van, mint nekem, akkor végtelen empátiával és szeretettel kell fordulnia az emberek felé. Na, azért ha kívánhatnék mégis, akkor a gyermekeimnek kívánnék sikert, szeretetet, egészséget egész életükre!
4. Mit vett el Öntől és mit adott a koronavírus?
Elvette az emberi kapcsolatokat, az ünnepeinket, a közös együttlét örömét, a számomra oly szeretett színházi és mozi élményeket, s még sok-sok mindent! Nagyon várom már a végét, a régi életünket! S, hogy mit adott? Aggódást az idős és minden szeretett családtagunkért, állandó félelmet, amitől nem tudtam szabadulni. Szóval, semmi jót….
5. Egy dal, amit szeret, vagy néha eszébe jut.
Egy régi erdélyi dal, ami így kezdődik: „Sok boldog szép napokat vígan megélhess, napjaidat számlálni ne légyen terhes… Ha szépkorú időst megyek köszönteni, mindig eléneklem az ünnepeltnek, szeretem az örömet, amit viszek, szeretek velük elbeszélgetni és látni, hogy idősen is van szépsége, értéke az életnek.
6. Mit veszített el mostanában?
Néha a jókedvemet, néha az emberekbe vetett hitemet, de aztán ez elmúlik, és mindig újra kezdem a bizakodást. Amúgy nem vagyok elvesztős, nem emlékszem, hogy valamilyen tárgyat elvesztettem volna mostanság. Ha el is hagytam valamit, vagy megtaláltam, vagy utánam hozták és visszatalált. Ebben elég szerencsés voltam eddig.
7. Mire a legbüszkébb?
Egyértelműen a gyermekeimre, Dávidra és Johannára. Szép, okos, érzékeny felnőtt emberekké értek. Viccesen azt szoktam mondani: ők életem főművei.
8. Ha a világon bárkit meghívhatna ebédre, ki lenne az?
Balázs Fecót, akit az egyik legtisztább és legőszintébb, legmuzikálisabb zenésznek és előadóművésznek tartok. Sajnos, ha élne még, akkor sem nagy az esélye, hogy ez megvalósulhatna. Ezért is utálom nagyon a covid-ot, sok értékes ember vált az áldozatává a járványnak.
9. Az életében elért melyik eredményére a legbüszkébb?
Egyértelműen arra, hogy 2006. óta a röszkeiek bizalmát és megbecsülését élvezhetem polgármesterként. Melós egy büszkeség, de megéri! Persze, ehhez is kellenek a segítőtársak, a jó kollégák és munkatársak, de neked kell vinned a zászlót, akkor is, ha néha rád nehezedik…
10. Melyik a legrosszabb szokása?
Egyértelműen a dohányzás. Volt öt szép év, amikor nem dohányoztam, de amikor nehéz időszak jött az életemben újra rágyújtottam. Kár volt. S, talán még az, hogy túl harsány, túl hangos vagyok a normál beszédhangomon is, néha ez másokat zavarhat.
11. Melyik volt élete legboldogabb napja?
Hú, sok volt szerencsére! Nem tudnék egyet kiemelni. Minden siker, minden előrelépés legyen az magánéleti vagy a munkámhoz köthető, boldogsággal tölt el. Talán a legszebbek a családi ünnepeink, házassági évfordulók, nagy kerek születésnapok, a nagymamámék tanyai ünnepei. Soha nem felejtem el.
12. Bakancslista első sora?
Egy saját kis kifőzde-kávézó, ahol kedvem szerint hasznosíthatnám a vendéglátás-szervező végzettségemet is. Egy kis békebeli hely, ahol hagyományos ételeket készítenék, úgy, ahogyan kedvem tartja, s úgy, ahogyan a kedves vendég szeretné.