Idén 858 millió forintos keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a tanyafejlesztési programot, mely 2011 óta nyújt segítséget az ott élőknek, gazdálkodóknak. Pályázni február 25-től, csütörtöktől március 4-ig, illetve a keretösszeg kimerüléséig lehet.

– A tanya a magyar nemzeti örökség része, ezért az Agrár­minisztérium a megőrzését, megtartását kiemelten kezeli – mondta a 2011 óta létező tanyafejlesztési programmal kapcsolatban Nagy István tárcavezető. Hozzátette: a tanyasi életforma a reneszánszát éli, amit megyénkben mi is tapasztalhatunk például Vásárhely, Csengele, Balástya és Ásotthalom környékén. A tanyán lakók 55 százaléka már nem ott született, a városból költözött ki.

Harmadszor is pályázik

– Először 2015-ben jelentkeztünk a tanyafejlesztési programra, akkor nem nyertünk, 2019-ben már elfogadták a pályázatunkat – közölte a Csengele környéki tanyán családjával élő 35 éves Kormányos Zoltán. Spárgatermesztőnél dolgozik, de otthon is kertészkedik – paprikával foglalkozik – és jószágokat tart. A pályázaton akkor nyert 2,9 millió forintot – idén hárommillió a legnagyobb megítélhető támogatás – tetőcserére és az ingatlan frontrészén 70 méteres kerítés építésére fordították. – tette hozzá Zoltán.

Kormányos Zoltánék tetőcserét hajtottak végre és kerítést építettek a pályázaton nyert pénzből. Fotó Frank Yvette

Idén is kandidálnak: nap­elemeket szeretnének telepíteni, az a rendszer biztosítaná otthonuk számára az elektromos áramot és a fűtést, ami jelentős komfortjavulás lenne. Megkerestük a balástyai Saliverzum Kft. ügyvezetőjét, Sándor Viktóriát, aki elmondta: cégként nem is pályázhattak, mert ez a lehetőség a magánszemélyeké, viszont családként többször szerettek volna, de eddig egyszer sem „fértek bele” az éppen aktuális feltételrendszerbe.

Polgármesterek és a tanya

Megkérdeztük a Kisteleki járás polgármestereit, mennyire aktivizálta településüket a tanyafejlesztési program. Baks nem érintett, nincs tanyavilága. Makra József, Ópusztaszer polgármestere azt mondta: nem tud róla, hogy eddig jelentkeztek volna a faluból, míg Ujvári László, Balástya első embere arról számolt be: akadtak érdeklődők a polgármesteri hivatalban és a Teleháznál, nem tudja, mennyien jelentkeznek, de szerinte többen is pályáznak a falu környéki tanyákról.

Fotó Frank Yvette

Csengelén kisebb volt az aktivitás, de mint láthattuk, lesz pályázó, Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere úgy vélekedett, többen „rámozdulnak” a programra. Domonics János kisteleki alpolgármester azt tapasztalta, sokan érdeklődnek, de kevesen pályázhatnak közülük, mert nem felelnek meg valamelyik feltételnek, például hogy életvitelszerűen a tanyán éljenek, be legyenek oda jelentve.

Számok és határidők

A tanyafejlesztési programban a 2011-es indítás óta 2761 pályázat kapott támogatást, több mint 11,2 milliárd forint értékben. Az idei kiírás a tanyán élők életszínvonalának javítására, a tanyai gazdálkodás megmentésére, a gazdálkodási feltételek megerősítésére és az új tanyagazdaságok indítására irányul.

A pályázatok szerkesztésére a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. internetes felületén február 18-tól, azok véglegesítésére, egyúttal benyújtására február 25-től március 4-ig vagy forráskimerülésig van lehetőség.

Forrás: delmagyar.hu