Öttömös büszkén őrzi a Magyar család emlékét. Nem véletlen, hiszen, Magyar Imre, egykori helyi földbirtokos és községalapító fia volt a híres Afrika-kutató, Magyar László. A településen immár több mint húszéves hagyomány a róla elnevezett emléknap megszervezése. Idén a hagyományos gyermek- és kultúrműsorok mellett olyan tudományos előadásokkal gazdagították a programot, melyeket többek között a család leszármazottjai tartottak.

A hallgatóság izgalmas előadásokat hallhatott a Magyar családról elismert professzorok tolmácsolásában

Dr. Dobó István, Öttömös polgármestere elmondta, hogy a településen már több intézmény is hordozta az Afrika-kutató nevét. Jelenleg a Művelődési Ház állít neki emléket. Hozzátette, a Magyar család nagyon gazdag örökséget hordoz magában nem csak a településen, hanem Magyarország-szerte. A településen az Afrika-kutató mellett annak honvéd rokonáról, Magyar Józsefről is megemlékeztek.

Idén is rajzpályázatot hirdettek az emléknap alkalmából az iskolások között

Dr. Szónoky Milós, geológus és egyben Magyar Imre ükunokája Magyar Józsefről, az 1848-as szabadságharc öttömösi honvéd tüzérhadnagyáról tartott előadást. Elmondta, hogy családjukban a hagyományok őrzése, az ősök tisztelete nagyon fontos. Hozzátette, hogy sokan nem tudták, hogy Magyar József 1848-as hős volt és ezt a tudás most szerette volna átadni a fiatalabb generációknak.

Öttömös polgármestere és a család leszármazottai lerótták kegyeletüket az újonnan elhelyezett emlékkőnél

Az említett honvéd – mint sok más társa – tömegsírban nyugszik, így a család és az öttömösiek méltó emléket állítva neki, egy gránitkőbe szerkesztett emléktáblát és sírkeresztet helyeztek el és szenteltek fel a Magyar László emlékparkban.

A legifjabb leszármazottak is koszorúztak