Október 30-án a VI. Forraltbor-főzőversenyre és a VII. Homokháti Szakajtó kézműves vásárra várták az érdeklődőket a mórahalmi új rendezvénytéren. Hagyomány ez már, sokan visszatérő vendégek és rendszeresen kóstolják az üstben főtt borokat az ajándékba kapott bögréből. Aki pedig nem szeretett volna alkoholt fogyasztani, az ihatott teát, ehetett lapcsánkát és kenyérlángost is… sőt, a kézműves vásáron egyéb finomságok és szépségek is várták.

Az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg a VI. Forraltbor-főző verseny és “hű társa”, a Homokháti Szakajtó október utolsó hétvégéjén. A délután a jókedv, a gasztroélmények, a muzsikaszó, a kézműves termékek mellett az értékekről, a Hungarikumokról is szólt. Minden programelemet átszőtt az értékek világa, legyen szó határon innen vagy túli kincsekről. A színpadi fellépők az értéktárakban helyet kapó előadók, a kiállításon az azokban felsorolt értékek voltak láthatók. A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei irodája biztosította a Hungarikum játszóházat, a versenyző csapatok pedig az ásotthalmi értéktár egyik eleméből, a Tóth Pincészet boraiból készítették a “versenyműveket”.

Összesen nyolc csapat nevezett: a Horgosi Ízőrzők, az Oviboszik, a Mórahalmi Önkéntes Tűzoltók, a Mórahalmi Önkéntes Polgárőrök, a Menyus utca, a Bortouristák, a JóBorBarátok és a Mórahalom Néptánc Egyesület. A zsűri a főzés közben és annak végén vette szemügyre és kóstolta meg a borokat, majd véleményt alkotott. A legjobbnak a Horgosi Ízörzők receptjét ítélték, második helyen az Önkéntes Tűzoltók végeztek, a bronzérem pedig a néptáncosoké lett.

Az első díjat elhozó horgosiak a helyi hagyományőrző néptánccsoport tagjai, akik először vettek részt a rendezvényen, ráadásul nem csak főzőként, fellépőként is láthatta őket a közönség.

A zsűri mellett a közönség is szavazhatott az általa legjobbnak tartott borra. A látogatók kedvence ezúttal a helyi óvoda kollektívájának forralt bora volt. A boszorkányos öltözékben “díszelgő” óvó nénik elmondták: tavaly is részt vettek az eseményen, ahol annyira jól érezték magukat, hogy idén is belevágtak a főzésbe, melyet komoly előkészületek előztek meg.

A finom borok mellett kóstolhatott a járókelő lapcsánkát, melyet a Napfény Nyugdíjas Klub tagjai készítettek, valamint kenyérlángost, melyet az Aranyszöm Rendezvényház dolgozói sütöttek ki a Varga Pékség “titkos tésztájára alapozva”. Mindeközben pedig a helyi és környékbeli, olykor határon túli kézművesek portékáiból lehetett válogatni: volt itt ördöglakat, népi motívumos bútor, ékszer, sajt és újrahasznosított papírból készült kosár is.

Az őszi gasztroprogramoknak még nincs vége Mórahalmon, november 20-án pálinka- és tepertőkóstolóra várják az érdeklődőket.