Tisztelt Lakosság!

Egészségügyi szakdolgozóként, valamint a városban működő 2 egészségügyi intézmény vezetőjeként fontosnak tartottam leírni személyes tapasztalataimat a Mórahalmon bevezetett intézkedésekről a járvánnyal kapcsolatban.

Egyértelműen látszik, hogy minden megszületett döntésnél az elsődleges szempont a város vezetése részéről a városban lakók egészségének megőrzése, óvása. Ezeket a döntéseket sok munka előzi meg, hiszen rengeteg szempontot vesznek figyelembe.

Az intézkedések azonosulnak az országos intézkedésekkel, csak némileg térnek el tőle, azonban az eltérések mind az itt lakók védelmét igyekeznek szolgálni.

Természetesen a város vezetése feleslegesen hozna meg intézkedéseket, ha nem lenne megfelelő társadalmi fogadtatása a döntéseknek, így a városban élőket is dicséret illeti, hiszen nap, mint nap látható, hogy mindenki megértette a védekezés fontosságát. Szomorú látni, hogy lüktető kis városunk, amikor este végig megyek főbb útvonalakon üres, de mégis azt üzeni, hogy megértettük mi most a feladatunk.

A korlátozások kapcsán sokan nem értik miért nem terjed a vírus 3 – 5 fős csoportokban, miért akarjuk lassítani a terjedést és miért kell maszkot, kesztyűt viselni. Ezek a kérdések hozzám is naponta érkeznek, így megragadom az alkalmat, hogy most ezekre a kérdésekre itt is válaszoljak.

Tévhit, hogy a vírus 3 és 5 fős társaságban nem terjed. Természetesen terjed, azonban a terjedés gyorsaságát lassítja, hogy 1 beteg csak 1, 2, 3 vagy 4 főt fertőz le és nem 20-at. Minél több embernek adja át 1 ember annál több fertőzött lesz a környezetében és ezek az emberek pedig tovább adják. Ha mindenki csak 1 embert fertőz le naponta, felgyorsul a vírus terjedése.

A lassítás oka pedig nagyon egyszerű. Minél kisebb számban legyenek fertőzött betegek jelen az egészségügyi intézményeinkben egyszerre. Néhány ország, akik már átestek a járványon megsínylették a betegek drasztikus számban történő megjelenését az intézményeikben. Fejlettek, mégsem ez volt a probléma, hanem az, hogy a betegek száma összevetve az egészségügyi dolgozók és a kórházi ágyak számával nem voltak arányban. Sokkal több volt a beteg.

A maszk viselése néhol rosszul lett értelmezve. Az egyszerű gumipántos maszk a kívülről érkező vírus ellen csak kis mértékben véd, azonban ha valaki már fertőzött, de nem tud róla, mert nincs tünete vagy nagyon enyhe és emiatt nem feltételezi a koronavírust a maszkot viselve egy köhögés vagy tüsszentés esetén a maszkba kerül a vírus. Nem jut azon keresztül a környezetünkbe.

A gumikesztyű viselete is fontos, hiszen bele sem gondolunk sokan, hogy 1 perc alatt nagyjából 10 alkalommal nyúlunk az arcunkhoz. A vírust ilyenkor a kezünkről felvisszük az arcunkra, majd a szánk és a szemünk nyálkahártyáján keresztül bejut a szervezetünkbe. A kesztyű azt a védelmet biztosítja, hogy a boltban megfogva a kosarat vagy a bevásárló kocsit nem közvetlenül a kezünkre, hanem a kesztyűre visszük fel, a kesztyű pedig pszichésen figyelmeztet bennünket arra, hogy ne érjünk az arcunkhoz csak annak levétele és kezünk alapos megmosása után.

Tisztelettel:

Gera Zsolt, ügyeletvezető

Központi Orvosi ügyelet

Mórahalom