A veszélyhelyzet kihirdetése óta többféle módon sietett a Csongrád Megyei Önkormányzat a településvezetők és a lakosság segítségére.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere és Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke

A kapcsolattartást és az idősek ellátását segíti a „Papa-Mama mobil” kezdeményezésük, amelynek során – a települési önkormányzatoktól kért jelzés alapján – hozzávetőlegesen 40 darab, egyszerűen használható mobil telefonkészülékkel látják el azokat az időseket a megyében, akik nem rendelkeznek ilyen eszközzel. Így közvetlenül elérhetők lesznek a családtagjaik és a szociális ellátásban dolgozók számára. Igyekeztek az elnökség tagjai az igényelt telefonokat a megyében élő idős személyek részére időben eljuttatni, hogy ők is mielőbb elérhetővé váljanak.

Nagy Attila, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja és Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere

A megyében folyamatosan zajlik annak a védőfelszerelés-adománynak a szétosztása is, amely Csongrád megye kínai testvérmegyéjéből, Shaanxi tartományból érkezett. A felajánlás összesen 1000 darab orvosi védőruházatot, 200 darab orvosi szemüveget, 500 darab N95 maszkot, 1000 darab orvosi védőmaszkot és 15000 darab egyszer használatos szájmaszkot tartalmaz. A megyei közgyűlés elnöksége úgy döntött, a megye valamennyi települése kapjon az adományból és elsősorban olyan intézményekbe és szervezetekhez jusson belőle, ahol alapfeladat az emberek ellátása. Így megkezdődött az eljuttatás az állami, egyházi és önkormányzati fenntartású egészségügyi és szociális intézmények, valamint a tanyagondnokok részére.

Csáki Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Dobó István, Öttömös polgármestere