Első ülését tartotta csütörtökön Csongrád megye elnöksége alatt a DMKT Regionális Együttműködés Közgyűlése. Az együttműködő partnerek arról kaphattak tájékoztatást, hogyan állnak a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió fejlesztését érintő projektek.

Húszéves múltra tekint vissza a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió, vagyis a DKMT, mely azzal a céllal jött létre, hogy támogassa az önkormányzatok, a gazdasági szereplők és a polgárok együttműködését. elősegítse a térség európai integrációját, gazdasági és társadalmi fejlődését. A DKMT szereplői a magyarországi Bács-Kiskun és Csongrád megye, a romániai Arad, Krassó-Szörény és Temes megye, illetve a szerbiai Vajdaság Autonóm Tartomány. Az érintett területek népessége megközelíti a 4,5 millió főt.

dkmt-kép2

A DMKT Regionális Együttműködés Közgyűlése március 2-án tartotta meg ülését Mórahalmon, ahol szó volt a Magyarország-Szerbia, valamint a Románia-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program, a Románia-Magyarország Program, illetve a Duna Transznacionális Program aktualitásairól. A közgyűlés soros elnökségét tavaly vette át Csongrád megye. A DMKT tagjai továbbra is azon dolgoznak, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban meghirdetett európai uniós pályázatokat minél eredményesebben hasznosítsák az együtt gondolkodás során felállított célok elérése érdekében.

dkmt-kép3

A DKMT partnerek a projektekben olyan kulcskérdések mentén határozták meg a prioritásokat, mint a határon átnyúló mobilitás, a kulturális örökségvédelem, a vízgazdálkodás és katasztrófavédelem, az innováció támogatása, valamint a turizmus és a vele járó egészségügyi fejlesztések. “A tervezési folyamat előszobájába lépett a Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja vasútvonal, a Kübekháza-Rábé határút fejlesztése, de a közös vízgazdálkodási és a katasztrófavédelmi együttműködésekre is konkrét pályázatok jelentek meg. A kistelepülések szintjén az egymást kiegészítő projektek kapják a főszerepet, így például a közös turisztikai termék létrehozása, vagy a közös városi rendezvények” – emelt ki néhány fontos fejlesztést a Csongrád megyét érintő legfontosabb elemekből Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke A projektek közül a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Program stratégiai felhívásai januárban lezárultak, a többi programban ezek kiírása már folyamatban van.

Fotó: Gémes Sándor