Az idősek ellátását Mórahalom bel – és külterületén a Homokháti Szociális Központ Mórahalmi Tagintézménye végzi, amit röviden a helyiek gondozási központnak neveznek. Az intézmény az idősek nappali ellátásával, programok szervezésével foglalkozik, erről a munkáról beszélt Czékus Ella tagintézményvezető.

024A0449

Hányan járnak a gondozási központba és milyen ellátásokat tudnak igénybe venni?

Napi szinten változik, hogy éppen hányan kérnek valamilyen szolgáltatást. Étkezést jelenleg 91 fő vesz igénybe, jelzőrendszeresen segítségnyújtást 33-an kértek, de 61 készülék áll rendelkezésre. Jelenleg négy gondozó végzi a nappali ellátás körébe tartozó feladatokat, ők házhoz mennek. A központban tartózkodó idősek száma változó, kártyáznak, beszélgetnek, de programokra többen jönnek. Ételt belterületen a gondozók, külterületen a tanyagondnokok szállítanak házhoz, de a központban is megeheti az ebédjét, aki éppen itt van. A szolgáltatások közé tartozik a bevásárlás, egészségügyi intézménybe, közigazgatási intézménybe szállítás.

Nemrég volt a Gondozási Bál. Mesélne erről az eseményről?

A bált jótékonysági céllal rendeztük meg, szeretnénk forrásokat teremteni a szabadidős programjainkhoz. További cél, hogy felhívjuk a figyelmet az idősekre és a szociális dolgozók munkájára. A műsorhoz fiatal tehetségeket szoktunk meghívni. Idén a mórahalmi dzsúdósok és a szegedi Ladybird táncstúdió lépett fel. A központ dolgozói két tánccal készültek, és egy jelenetet adtak elő. Erre a rendezvényre év elejétől készülünk. Általában az év első felében tartjuk, idén áprilisban rendeztük meg.

Általában milyen programokat szerveznek az időseknek még?

Kirándulni szoktunk, például a Bivalyrezervátumot látogatjuk meg. Nyáron egynapos buszos kirándulást szervezünk, voltunk már Kalocsán, Baján, Kecskeméten. Októberben van az idősek napja, hagyományosan e hónap második vasárnapján látjuk vendégül az időseket, ilyenkor 400-450 főre számítunk, a sportcsarnokban van a rendezvény. Május 19-én a pünkösdi rendezvényünkre Ásotthalomról és Zákányszékről várunk vendégeket. Lesz ebéd, beszélgetés, táncos mulatság.

024A0450-Pano-2

Milyen pályázatok vannak, amik segítik a központ működését?

A tanyagondnoki pályázatnál most zajlik az elszámolás. Ez segíti ezt a sok kiadással járó tevékenység fenntartását. A gépjárműpark négy járműből áll, ebből kettő öreg, költséges a karbantartás. A tanyagondnokoknak megfelelő cipőre és ruházatra van szükségük, vannak gyalog is nehezen megközelíthető helyszínek és az időjárás sem mindig ideális. Nagyteljesítményű motoros fűkaszát vásároltunk, hogy a nehezen hozzáférhető, elhanyagolt tanyákhoz is könnyebben jussanak el. Létrát is vettünk, hogy ha elmozdul egy cserép, ne kelljen szakembert hívni az ellátottnak. Új műanyag ládákat szereztünk be az ételszállításhoz. Emellett projektort és vetítővásznat vásároltunk, hogy ne kelljen kölcsönkérni, ha valamilyen programunkhoz szükség van rá. Vettünk vércukormérőbe tesztcsíkokat, és a tanyagondnokok kaptak Hepatitis védőoltást. Idén 2 millió Forint áll rendelkezésünkre, a pénz nagyrészét a gépjárművek karbantartására kell költenünk, a maradékból valószínűleg mobiltelefonokat veszünk a tanyagondnokoknak, mert a régiek már nehezen veszik a jelet.