Tanuljuk meg a régi bölcsességet Löszök úrtól, aki azt vallotta, hogy minden napnak megvan a maga teljessége, öröme, és a mi dolgunk az, hogy mindezt felfedezzük – fogalmazott köszöntőjében Nógrádi Zoltán polgármester az Aranyszöm Rendezvényházban tartott újévi hangversenyen.

P1230211

A Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekarának közreműködésével január ötödikén megrendezett újévi hangverseny előtt Nógrádi Zoltán polgármester szólt az egybegyűltekhez. A városvezető kiemelte, egy újévköszöntő mindig túlmutat a megkezdett éven, hiszen még bennünk élnek az előző esztendőnek az eredményei, örömei és nehézségei egyaránt. Azt mondta, mivel emberek vagyunk, tele ellentétekkel létezünk, az öröm és a bánat is jelen van bennünk, s az egyik nélkül nem is tudnánk értelmezni a másikat. „Ha a 2017-es esztendőben értek is bennünket kudarcok, sérelmek, problémák, veszteségek és nehézségek, elmondhatjuk ma már, hogy túljutottunk rajtuk: élünk és létezünk. Megvan a lehetőségünk arra, hogy mindazt, amit elmulasztottunk vagy nem tudtunk teljesíteni az elmúlt évben, azt most újrakezdve megvalósítsuk ezen esztendőben” – fogalmazott.

A 2018-as évre azt kívánta a város közösségének, hogy tanuljanak meg egy régi bölcsességet. Mint mondta, tanuljunk Löszök úrtól, aki valamikor azt vallotta ebben a városban, hogy minden napnak megvan a maga teljessége, öröme, és a mi dolgunk az, hogy mindezt felfedezzük. Felhívta a figyelmet arra, hogy ne kövessük el a 21. századi rohanó ember hibáját, aki mindig csak arra koncentrál, hogy mit hoz számára a holnap, mert akkor elmegyünk a mindennapok szépsége mellett. „Azt kívánhatom polgármesterként e városnak, hogy ez a közös otthon, amely mindannyiunk otthona, Közép-Európa legkiterjedtebb sivatagának kellős közepén, s annak is legtetején, hogy ez árasszon annyi melegséget, annyi örömet, hogy tartsa meg és tartsa el az itt élő népet, népességét. Legyen benne annyi erő, hogy messzire kiáltson a hívó szóval azok után, akik elhagyták szülőföldjüket, s kellő örömmel és vidámsággal tudja köszönteni az ideérkezőt, az ideszületőt, az ideköltözőt és a vendégként hozzánk tartozót” – tette hozzá Nógrádi Zoltán.

Újévi köszöntőjének végén egy idős székely asszony, Margit néni gondolatait osztotta meg az Aranyszöm Rendezvényház vendégeivel kicsit átfogalmazva: „Ez újév reggelén édes székely népem, féltő aggodalom hatja át a szívem. Felnyitom a jövendő évnek kapuját, mely az elmúltból a jövendőbe vezet át. Szegénynek, gazdagnak közös kérésére megmondom, mit kell tennünk a jövő évben: dolgozunk kell sokat, tanulni és haladni, mert így várhatjuk csak el, hogy a jóistentől a szebb jövőt meg tudjuk váltani. Kötelességeinkről ne feledkezzünk, mindenkivel – ha csak tehetünk – a jót cselekedjük. Szeretet és megértés legyen a jelszavunk, ez irányítsa tetteink és jóakaratunk. Szülőföldem népe, figyelmezz a szóra: hallgasd meg tanácsom a jóra, a hasznosra. Szeresd Istent, hazád, fajodat szeresd, s ha kell, érte áldozd vagyonod, s életed. Légy családszerető, takarékos és józan, így lehet csak részed a testi, lelki s földi jóban. Okulj őseink sokszor hallott példáján, bizalmad Isten és magadban legyen csupán. Így várhatsz jobb jövőt, szebb magyar életet, adjon az Isten boldogabb új életet”.