A Mórahalmi Önvédelmi Egylet (polgárőrség) vezetése, fontosnak tartja, hogy a mindennapi önként vállalt szolgálatellátások során a lehető legjobban fel legyenek készülve a polgárőrök a váratlan eseményekre. Ezeknél a nem várt eseményeknél a lehető legjobb tudásuk szerint lássák el a feladatukat, tudjanak segíteni a bajba jutottnak és hatékonyan tudjanak együttműködni a társszervekkel a helyszínen. 2021. során összesen négy képzést tartottak Mórahalmon, amelyek elsődleges célja a csapat sokrétűségének, hatékonyságának a növelése.
A képzések igen sokrétűek voltak, hiszen az egészségügyi oktatáson az újraélesztés mellett az alapvető elsősegélynyújtási mozzanatokat elevenítették fel a résztvevők. A Mórahalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a káreseteknél szokásos eljárások, valamint a hatékony együttműködés lehetőségeit mutatta be mind elméleti, mind gyakorlati képzés során. Itt a résztvevők megismerték a tűzoltóeszközöket, járműveket, valamint azokat az alapvető gyakorlati ismereteket, amelyek elengedhetetlenek egy tűzeset, baleset helyszínén.
A kommunikáció nagyon fontos a napi szolgálatellátás során, ezért az EDR rádió használatával kapcsolatosan külön oktatást tartottak Mórahalmon. Mivel a határmenti településen az illegális migráció okozta nyomás jelentős, ezért a képzés során az ezzel kapcsolatos kommunikációs iránymutatásokat is megkapta a polgárőrség. Emellett a társhatóságokkal való rádióforgalmazás alapvető hibáira is rámutattak és azokra megoldással szolgáltak a képzésen.
Mint azt Sárközi László elnök kiemelte, elvárható a polgárőröktől, hogy fel legyenek készülve az esetleges őket érő támadásokra, és arra, hogy azokat a törvényben meghatározott feltételek figyelembevételével elhárítsák. Éppen ezért önvédelmi és támadáselhárítási tréningeket is szerveztek.
– Összegezve elmondható, hogy a különböző témákban megtartott előadások, oktatások, tapasztalatcserék nagyon hasznosak voltak. A tanuláson túl, remek csapatépítő programként is funkcionáltak ezek az összejövetelek, hiszen szolgálatban egyszerre ritkán van kint 20-30 fő polgárőr egy időben – foglalta össze az elnök.