Március 23-án beköltözött az élet – és ezzel együtt a balkáni hangulat – a Kolo Szerb Kulturális Központba, ugyanis az intézmény megtartotta első rendezvényét, egy partnerségi gálaestet. Az impozáns estélyre hivatalos volt mindenki, akinek segítségével és együttes munkájával létrejöhetett a Központ.

A gála kezdetén elhangzott a szerb, valamint a magyar himnusz, majd Seres István, a Kolo művészeti intendánsa köszöntötte a vendégeket. Háromnyelvű beszédében Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is üdvözölt mindenkit, valamint a Központ fontosságát hangsúlyozta.

– Szerbia és Magyarország kapcsolatában politikai és gazdasági szinten új fejezet kezdődött. Mi, itt a határmentén azokat a szempontokat szeretnénk megtalálni, melyek összekötnek minket. A palicsi Magyar Kulturális Központ és a mórahalmi Kolo tulajdonképpen híd szereppel bírnak és biztos vagyok benne, hogy általuk a kultúrák összefonódására is sor kerül, illetve a jövőben még szorosabb együttműködésre lelhetünk. Tudunk egymás javára cselekedni akkor is, ha más nyelvet beszélünk, más táncot táncolunk, más imát mondunk, és másféle bort szeretünk – emelte ki a polgármester, továbbá köszönetet mondott a projekt finanszírozóinak és sok sikert kívánt az intézmény vezetőinek, munkatársainak, valamint partnerének a tervezett programok megvalósítására.

Az est további részében beszédet mondott Csókási Eszter, a Duna – Körös – Maros – Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, a jelen projekt fő pályázója, valamint Duka Félix, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, a Kolo Központ beruházója.

– Különleges alkalom a mai, hiszen 14 hónapja itt egy alapkövet helyeztünk el tele várakozással és reményekkel. Az elmúlt időszakban nem csak a materiális építkezés folyt. Az Egy-Másért Egyesület nagy erőkkel kezdte felkutatni azokat az együttműködő partnereket, akikkel összefogva tartalommal és élettel kívánták megtölteni ezt az épületet. Az Egyesület büszke arra, hogy egy alulról induló kezdeményezés eredményeként hidat tud teremteni a két ország között, alkalmat adva a két nemzet kulturális értékeinek megismerésére – mondta Duka Félix, továbbá köszönetet mondott mindazoknak, akik az intézmény létrehozásában részt vettek.

Többek között Magyar Attila, a vajdasági Tanyaszínház vezetője is részesült a partnerségi elismerésben

Az est folyamán többek között felléptek a Szabadkai Zeneiskola, valamint a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanulói és hallgatói, a Mórahalmi Fúvószenekar és a deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes, de a jelenlévők hallhattak szerb nyelven előadott Cseh Tamás feldolgozásokat is. Az elegáns rendezvényt a Kolo zenekar tamburamuzsikája zárta.

A deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes hagyományos leszkováci táncokat mutatott be

Az esemény az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia határon átnyúló program keretén belül megvalósuló COLOURCOOP (HUSRB/1601/31/0005) projekt segítségével jött létre.

A jövőben a Kolo Központ minden érdeklődő számára nyitva áll. Következő eseményén, a Kolo Koncerten a fúvós hangszereké lesz a főszerep: fellép a Suncity Brass Band, az SZTE Juhász Gyula Bartók kórusa, valamint ismét színpadra áll a Mórahalmi Fúvószenekar. A rendezvény március 29-én (pénteken) lesz, a belépés ingyenes.

A programokról a folyamatosan frissülő Kolo Centar Mórahalom Facebook-oldalról értesülhetnek.