A magyarságtudatot erősíti az új rovásírással ellátott helynévtábla Ásotthalmon

1696

Március 25-én ünnepélyes keretek között adta át Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László azt a rovástáblát, amelyen a település neve olvasható. A nagyközségben a több tízmilliós fejlesztések mellett, a rovásírással készült helynévtábla kihelyezését is fontosnak tartják.

 A rovásírás ábécérendbe szerkesztett írás, jellemzője, hogy minden hangunkat egyértelműen jelöli, ellentétben a latin ábécével. A székely-magyar rovásírást, a magyarok több csoportja használta, leggyakrabban különböző anyagokba, fába, kőbe, fémbe karcolva lehet megtalálni. A rovás napjainkban is használatban lévő, élő írás, amely egyrészt a magyar írások közé, másrészt a rovásíráscsaládba tartozik.

A rovásírással készült helynévtáblák Magyarországon egyre inkább elterjedtek, több mint ötszáz ilyen táblával ellátott településsel találkozhatunk hazánkban.

Toroczkai László elmondta, a rovásírással ellátott helynévtábla szimbolizálja, hogy Ásotthalom mindig is magyar település volt, és a jövőben is magyar település kíván maradni. A polgármester emellett kiemelte a magyarságtudat megőrzésének fontosságát is.

A tábla leleplezése után Biacsi József, Ásotthalom plébánosa megszentelte az új helynévtáblát, amelyet márciustól a falu összes bekötő útja mellett láthatnak az arra közlekedők.