Mesébe illő módon született varázsfal a röszkei iskolaudvaron. A Röszkei Orbán Dénes Általános Iskola indult a Dulux Let’s Colour (magyarul: legyünk színesek) című közösségi pályázatán, amelynek köszönhetően egy betonkerítés és egy sima fehér falfelület kapott élénk színekkel teli mintákat az iskola udvarán.

A közösségi pályázatnak az a célja, hogy a Magyarország területén élő bármely közösség, ha a környezetében lévő elszürkült, leromlott, vagy csak egyszerűen színtelen közösségi térben található beltéri vagy kültéri falfelületet szeretné színekkel újravarázsolni, akkor lehetőséget kaphat rá a pályázat keretein belül.

Röszkei Orbán Dénes Általános Iskola

Erre a pályázatra neveztek be a röszkei általános iskola dolgozói is, hogy az intézmény területén lévő két „unalmas” felület megújulhasson. A suliudvart határolja ugyanis egy szürke betonkerítés és található ott egy 50 éves épület, amelynek már igen leromlott a homlokzata.

Az iskola rendszergazdája, Árva Béla segítségével elkészítették azt a kisfilmet, amelyben Fanni, a fal és Béla, a betonkerítés a szépülésről álmodozik egy vicces párbeszédben. A nem mindennapi és roppant kreatív pályamunkát benyújtva kezdetét vette a szavazás.

Nagyon sok iskola, szociális intézmény versenyzett országos szinten. Röszkén hatalmas összefogással, és sok száz napi szavazat leadásával szoros küzdelemben 58 versenyző mellett a 4. helyet érte el az iskola.

Mindez a győzelemhez nem volt elég, azonban a szervezők úgy látták, a röszkei iskola megérdemli a nyereményt, így 30 liter kültéri falfestéket ajánlottak fel az intézménynek. Mindehhez Palencsár Djordje, helyi támogató felajánlott még 30 liter homlokzati festéket, majd a Szegedi Tankerületi Központ és Ördög Szilveszter vállalkozó jóvoltából még az ütött kopott, folyton beázó falrészt is megjavíttatták, hogy a rá kerülő színes rajzok tartósak lehessenek. A projekt során a felmerülő költségekből Borbásné Márki Márta polgármester, az iskola, valamint a szülők és pedagógusok is részt vállaltak.

A kerítésre és a falra rajzok kerültek, amelyeket a szülők, pedagógusok és gyerekek együtt festettek ki. A rajzokat Vámos Robi készítette, aki Gyémántbogár programja keretein belül már több osztálynak is tartott rendkívüli rajzórát.

Ez a valóban varázslatos története a diákok és tanárok által csak varázsfalnak nevezett, már csöppet sem unalmas falfelületnek. Mindehhez nem kellett más, csak egy lelkes kreatív csapat és egy összetartó, támogató közösség. Az új tanévben már még nagyobb öröm lesz a szünetekben az udvaron szaladgálni minden diáknak.