Ünnepi képviselő-testületi ülést és közmeghallgatást tartottak szeptember 26-án Mórahalmon. A testület ebben a formában utoljára ült össze, majd számot adott az elmúlt öt év munkájáról. Mindez Nógrádi Zoltán polgármester részletes beszámolója alapján történt.

A polgármester szerint a 2014-2019-es időszak volt eddig a legmarkánsabb, legdinamikusabb periódus a város történetében. Átható változások történtek minden területen, az oktatástól kezdve az infrastrukturális beruházásokig.  Hozzátette, hogy a város költségvetése stabil, megvannak a biztonságos keretek a település további fejlesztéséhez és működéséhez.

Az adóbevételek – különös tekintettel az idegenforgalmi bevételre – fontos tényezője mórahalmi gazdaságnak. 2018-ban az 53 millió forintot is meghaladta ez a hozadék.  Ehhez szorosan kapcsolódik a fürdő állandó fejlesztése, mely minden évben fókuszpontban van, hiszen a turisták megtartása és bevonzása a cél.


A bevételek további jelentős része az ipari parkban működő vállalkozásokból származik. Jelenleg 105 cég működik 676 munkavállalóval, de a munkaerőhiány sajnos itt is jelen van. Mórahalom éppen ezért azon dolgozik, hogy idevonzza a munkavállalókat. Ennek egyik szegmense a Szent Benedek Munkásszálló kialakítása volt.  Nem kis feladatot jelent a Móraép Kft. telephelyének üzemeltetése sem, mely azon túl, hogy nap, mint nap a települést szolgálja, konkrét gazdasági tényező is.

Nógrádi Zoltán kiemelte, hogy a gazdasági tényezők mellett az oktatási intézmények kapják a legtöbb hangsúlyt. Az óvodától a felnőttoktatásig minden szinten komoly előrelépés történt. Az óvodában új csoportszobát, öltöző helyiséget alakítottak ki, felújították a konyhát és eszközbeszerzésre is sor került. Jelenleg készülőben van egy új sportszoba is. A Móra Ferenc Általános Iskola igazi 21. századi „élménysulivá vált”, a 2019-es évben a tornatermének szigetelése került sor. A Szent László Katolikus Általános Iskola nemrégiben új szárnnyal gazdagodott, mivel kinőtte már az addigi épületét. Ami a közép- és felsőfokú oktatást illeti, a Tóth János Szakképző Iskola jelenleg 195 fő diákot számlál. Mivel nagy részük nem helyi lakos, ezért jött létre a Garabonciás Kollégium, melyet idén márciusban adtak át.

Arra is kitért, hogy a városban számtalan pályázat valósult meg és fut is jelenleg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében. Ezek az egészségügytől a közösösségfejlesztésen át a határon átnyúló együttműködésekig több területet fognak át. Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködéssel megépült a Kolo is, mely szimbóluma lett két nép együttműködésének. S a kultúra kapcsán kiemelte a Patkó Lovas és Szabadtéri Színházat, mely nyaranta egyedülálló élményt nyújt látogatói számára.

A demográfiai mutatók – az országos átlag ellenére – Mórahalmon pozitív változást jeleznek: bővült a népesség, megközelítőleg 7 ezer lakosa van a városnak. A befogadó légkörnek és szellemiségnek köszönhetően további növekedésre számíthat a város. A településnek jó a híre, képes azonnal reagálni a kor követelményeire, kihívásokra, mindig történik valami, állandó a dinamizmus – magyarázta Nógrádi.

A polgármester szerint a vonzó városkép mellett a megfelelő közbiztonság is szerepet játszik a lakosok megtartásában és bevonzásában. Az tavalyi évben jelentősen lecsökkent a bűncselekmények száma, s egyben olyan beruházások valósultak meg, melyekkel biztonságosabbá vált a mindennapi élet: 63 térfigyelő kamerát szereltek fel, okoszebrát, valamint új kerékpárút nyomvonalakat alakítottak ki.

A jövőbeli tervek között szerepel többek között a móradombi uszoda munkálatainak befejezése, Dézsa színház kialakítása a fürdőben, a Thermálfalu létrehozása, a külterületi utak javítása, kerékpárút felújítás és építés, valamint a szennyvíz csatorna rekonstrukciója. Átalakult a Szentháromság tér, így a város új központot kap.  Az áruházba is beköltözik az élet. Ebből többszintes gasztroműhelyet hoznak létre, melyben játszótér és kiállítótér is lesz.

Az új Szentháromság tér
Az áruház látványterve
A Futó-Dobó Lovasközpontot is bővíteni fogják, sőt lovas terápiás foglalkozás is lesz benne

Az ünnepi ülés lezárásaként Nógrádi Zoltán megköszönte a képviselő-testület munkáját és alázatos szolgálatát, valamint a lakosok bizalmát és türelmét, kezükbe adva a mandátumok sorsát.