Az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület valamint Mórahalom Városi Önkormányzat a város turisztikai potenciáljának növelését tűzte ki célul, amikor megálmodta egy hagyományőrző épület megépítését. Tavaly októberben megkezdődött egy kocsimúzeum és kovácsműhely kialakítása, amely 28,64 millió forint Leader Vidékfejlesztési Program támogatásból valósult meg. Ezzel létrejöhetett egy új turisztikai attrakció és szolgáltatás a fürdővárosban.

A január 17-ei átadón Csányi László hangsúlyozta: a régi paraszti társadalomban nagy becsülete volt a lovas kocsinak, szekérnek, hiszen legfőbb munkaeszközük és járművük volt, melyekhez szorosan hozzátartozott hű társként a ló. A mórahalmi alpolgármester arra buzdított minden jelenlévőt, hogy ismerkedjen meg a kocsik történeteivel, hiszen azok mögött mindig egy-egy család élete bújik meg. Továbbá köszöntőjében háláját fejezte ki azoknak a személyeknek, akik megőrizték és rendelkezésre bocsátották a kocsikat a múzeum számára.

A kocsimúzeum és kovácsműhely a városközponttól kb. 1 km távolságra, a meglévő lovasközpont szomszédságában épült fel. A létesítmény közel 350 m2, amely 20 tradicionális lovas kocsi és hozzá tartozó korhű eszköz egyidejű bemutatására alkalmas. A múzeumban látható például a híres dorozsmai kocsi egyik változata, nagyatádi kocsi vagy lőcsös kocsi is. A projekt elsősorban a település és térsége kulturális hagyományainak megismertetését, megőrzését és ápolását célozza.

A megnyitón minden a nosztalgiáról szólt: kezdésként kalotaszegi legényest mutatott be a Mórahalom Néptáncegyesület, majd citeraszóval szórakoztatott a ruzsai Radics Bálint. Míg a felnőttek a kocsikat vizslatták, addig a gyerekek ló formájú mézeskalácsokat díszíthettek.

Duka Félix a beruházó Egy-Másért Egyesület elnöke a megnyitón elmondta: azon túl, hogy ez egy turisztikai attrakció, mindennek helytörténeti jelentősége is óriási. Ha azt szeretnénk, hogy unokáink is megismerkedjenek ezekkel a járművekkel és hajdan betöltött szerepükkel, akkor meg kell őriznünk őket például egy ilyen múzeumban – tette hozzá.