Újra megnyitják az ásotthalmi piacot, amely minden szombaton 6 óra és 11 óra között lesz nyitva, valamint az önkormányzat, emellett a veszélyhelyzetre való tekintettel szájmaszkok beszerzéséről is gondoskodik a lakosság számára.

A járványügyi veszélyhelyzet elrendelésekor az ásotthalmi piac működését határozatlan időre felfüggesztették, ennek a fő oka az átutazó román állampolgárok miatti fertőzésveszély volt, valamint, mivel sokan külföldről érkeztek haza, 14 napos (lappangási idő) biztonsági korlátozásnak látták értelmét. Tekintettel arra, hogy letelt ez az idő, a határokat pedig szinte teljesen lezárták, valamint a helyi termelők és lakosság érdekeit és kérését szem előtt tartva, a a piac újbóli megnyitásáról intézkedtek. Ugyanakkor a járványügyi veszélyhelyzet nem múlt el, így mindenkitől kérik a 71/2020 (III.27.) kormányrendelet előírásának megfelelően, a másfél méteres távolságtartást, a kézfogás mellőzését, illetve kérik, hogy az élelmiszert árusítók lehetőség szerint viseljenek szájmaszkot és kesztyűt, valamint mindenki igyekezzen kézfertőtlenítőszert is használni, különösen készpénzzel való fizetés után. A kijárási korlátozásról szóló 71/2020 (III.27.) kormányrendelet értelmében 6 és 9 óra között kizárólag a 65. év alattiak vásárolhatnak a piacon, 9 óra és 11 óra között viszont csak a 65. év felettiek vásárolhatnak.

Ásotthalom önkormányzata a szájmaszkok beszerzéséről már hetekkel ezelőtt intézkedett, egy héten belül érkezik több száz, szűrővel is ellátott professzionális maszk külföldről, valamint elkezdték saját alapanyagból a gyártást is, ásotthalmi önkéntesek bevonásával. Céljuk elsősorban az ásotthalmi egészségügyi és szociális dolgozók ellátása, de szeretnék a lakosság számára is ingyenesen elérhetővé tenni a szájmaszkokat. Minderről hamarosan részletesen is tájékoztatást adnak.