A Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár 2020. március 17-én a kormányzati utasítás figyelembevételével bezárt, az intézményi munka zárt ajtó mögött zajlik.  A jelzett időpont óta a könyvtár szolgáltatásai is szünetelnek, az olvasók nem tudják visszahozni a náluk lévő könyveket és nem tudnak kölcsönözni sem. Jelen helyzetben a könyvek egészségügyi szempontból biztonságos szolgáltatását sajnos nem tudják garantálni. Amíg a jelenlegi szabályozások fennállnak, az előttünk álló időszak megkönnyítésére különböző online szolgáltatásokat kínálnak fel az olvasóknak.

Ingyen elvihető könyvek

A könyvtár állományából rongálódás és tartalmi elavulás miatt kivont könyveket felajánlják ingyenes elvitelre! A különböző tematikájú könyvekről a könyvtár közösségi oldalára a mai naptól folyamatosan kerülnek ki fotók. A képek alatt/mellett hozzászólásban lehet jelezni, hogy ki melyik könyv(ek)re tart igényt. Aki elsőként jelzi igényét az adott könyv(ek)re, becsomagolva, névre szólóan félreteszik, 1 hétig „pihentetik” és pénteki napokon 10-11 óra között a Művelődési Ház bejárata melletti ablakon (volt mozi pénztár) a megfelelő óvintézkedések betartásával a könyvcsomagokat kiadják az utcán tartózkodó olvasóknak. A könyvcsomagokat első alkalommal április 24-én, pénteken 10-11 óra között vehetik majd át.

E-könyv ajánló

Amíg a kölcsönzés szünetel a könyvtárban, szeretnék online módon elérhető könyvekkel segíteni az olvasást. Bár így a könyv fizikálisan nem fogható kézbe, mégis olvashatóvá válik a tartalma, ami jelenleg egy biztonságos megoldást jelent a könyvbarátoknak. Április 16-tól minden kedden és csütörtökön reggel 9.00 órakor elérhetővé tesznek egy internetes linket, amelyre kattintva bármilyen eszközön olvasható az ajánlott könyv. Emellett a hangoskönyvek elérhetőségét is segítik majd internetes linkekkel. Első alkalommal Szabó Magda: Az ajtó című regényét tették hozzáférhetővé az alábbi linken:

https://reader.dia.hu/document/Szabo_Magda-Az_ajto-889

Papírszínház

A “Tündérkönyvtáros Papírszínháza” címmel indul az a sorozat, amelynek keretében szerdai napokon reggel 9.00 órakor egy-egy papírszínházas mesét mutatnak be a könyvtár közösségi oldalán.  Jelenleg egy korábbi felvételükön Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás c. meséje látható. Elérhetővé tettek egy szavazást szintén a könyvtár közösségi oldalán, ahol a gyerekek és szüleik két mese közül választhatnak. A legtöbb szavazatot kapott mese kerül felvételre és publikálásra április 22-én reggel. Jövő héten újabb szavazással jelentkeznek, ahol szintén két mese közül lehet majd választani.

Bármilyen kérdés, észrevétel esetén az alábbi elérhetőségeken tudják tartani a kapcsolatot az intézménnyel:

Telefonszám: (62)290-403

E-mail cím: konyvtar@zakanyszek.hu