A veszélyhelyzetre való tekintettel a mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár március 16-tól ideiglenesen szünetelteti személyesen igénybe vehető szolgáltatásait a további intézkedésekig.

A könyvtár dolgozói a megváltozott helyzet tekintetében is azon dolgoznak, hogy az olvasók ne maradjanak könyvek nélkül. Két hét alatt sikerült felállítani egy új rendszert, ami megoldást nyújthat arra, hogy személyes találkozás nélkül is lehessen könyvet kölcsönözni.

A személyes érintkezés elkerülése végett született meg a könyvszolgáltatás ötlete, ami úgy működik, hogy az olvasó jelzi a könyvtárosoknak, hogy mely könyveket szeretné kikölcsönözni, azokat a dolgozók egy névre szóló csomagba teszik és egy már előre megbeszélt időpontban elhelyezik a könyvtár előterében. Az előtérbe kihelyeztek egy tárolót, amibe a visszahozott könyveket várják ugyan úgy egy megszabott időpontban. Az ide visszahozott könyvek karanténba kerülnek, tehát öt napig nem lehet őket kikölcsönözni.

Délelőtt 9 és 12 óra között csak 65 év felettieket fogadnak, ebben az időintervallumban 65 év alattiaknak nem adnak ki időpontot. Az intézmény dolgozói arra kérik a 65 év feletti olvasókat, hogy ha tehetik, szóljanak a könyvtárosnak és beszéljék meg, hogyan tudnák a számukra egészségük megőrzése érdekében házhoz szállítani a kiválasztott könyveket.

A könyvtár állományában való válogatásra egyrészről az online katalógus ad lehetőséget, amely a konyvtar.morahalom.hu honlapon található meg, a másik módja a válogatásnak az úgynevezett online olvasótér, amely azt jelenti, hogy az intézmény dolgozói körbefotózzák a könyvtár ajánló polcait, majd a képeket feltöltik a közösségi oldalukra.  A könyvválasztásnak van egy harmadik módja is, a telefonos segítségkérés, illetve húsvét előtt közvetlenül a könyvár elindított egy blogot a honlapján, amely szintén ajánlóként szolgál az olvasók számára.

 A könyvtár a hetekben szeretné elindítani, vagyis feléleszteni a könyvfaló olvasói játékot, amelynek az a lényege, hogy a gyerekek könyveket olvasnak és amikor azokat visszaviszik feltesznek számukra egy kérdést az adott könyvből és ha helyesen válaszolnak, kapnak egy csillagot. A helyzetre való tekintettel a szokásostól eltérően a játék valószínűleg a tanév végéig fog tartani.

Az intézmény a járványhelyzetben való segítségnyújtásban az előbbiek mellett azt a megtisztelő feladatot kapta, hogy azokat a szülőket, akik a közszférában, egészségügyben és a szociális szférában dolgoznak és általános iskolás korú gyermekeik vannak, azzal segítik, hogy gyermekfelügyeletet biztosítanak napközben az intézményben a gyerekek számára.

A könyvtárat munkaidőben időpontfoglalásra, könyvkölcsönzésre a következő elérhetőségeken kereshetik:

Telefon: (06-62) 281-441vagy 06-30/75-74-817

E-mail: morahalomkonyvtar@gmail.com