A közös művészet és kultúra jegyében újabb projekt valósul meg Pécska és Mórahalom között – VIDEÓ

1260

Mórahalom és Pécska városa ismét közös pályázatot nyert.  A két település hosszútávú kapcsolatokkal rendelkezik, és többek között ezzel, a Határon átnyúló régmúlt hagyományai nevet viselő, ROHU-156 azonosítószámú programmal szeretnék folytatni a közös együttműködést. A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

A pályázat átfogó célja a pécskai és a mórahalmi közösségek közötti határon átnyúló együttműködés erősítése kulturális területen, továbbá a régi és új helyi hagyományok bemutatása, megőrzése, valamint népszerűsítése a határ mindkét oldalán. E cél megvalósítása érdekében a projektpartnerek hét rendezvényt; három pécskait és négy mórahalmit szerveznek mintegy 79 200 eurós összköltségvetésből.

Kurunczi Ildikó, pécskai projekt asszisztens elmondta, hogy – tekintettel az eddigi közös munkára – Pécska Mórahalmot kérte fel a határon átnyúló programsorozat megvalósítására. Megkeresésüket Csányi László mórahalmi alpolgármester már az elején is pozitívan fogadta, így elindulhatott a közös tervezés és munka.

Mórahalom első projektrendezvénye a Határ-talan Művészet nevet viselte, melyet a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolában tartottak.  Ez egy háromnapos művésztábor volt, melyet március 29. és 31. között rendeztek meg. Mintegy 30 fő kortárs művész érkezett a két városból: voltak köztük fafaragók, festők, fotóművészek és textilszobrászok. A művészek a témákat összekötötték az évszakokkal, így a tábor alatt főként tavasz ihlette alkotások születtek.

A táborban készült alkotásokat a Kolo Szerb Kulturális Központban megtartott zárókiállításon tekinthették meg az érdeklődők. A műveket természetesen majd Pécskán is kiállítják a helyi magyar napok alkalmával, melyet május második hétvégéjén rendeznek meg.

A további programok között szerepel aratóünnepség, szüreti nap, Luca-napi és karácsonyi szokások felelevenítése, valamint egy jövő évi húsvéti rendezvény.

A Határon átnyúló régmúlt hagyományai projekt mórahalmi alkotótáboráról készült összefoglalót megtekinthetik ITT.

A jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.